Вход | Регистрация

За Великден: Българите изхарчили 700 млн. лв., румънците – 11 млн. евро

За Великден: Българите изхарчили 700 млн. лв., румънците – 11 млн. евро
Снимка: Булфото

Близо 700 млн. лв. за двете седмици преди Великден са изхарчили българите, според предварителните данни на Националната агенция за приходите от фискалните апарати на хотели, къщи за гости, ресторанти и нощни заведения, съобщава БГНЕС.

Сумата е по-малка в сравнение с миналата година, когато почивните дни около Великден и Гергьовден бяха слети. По данни на Института за анализи и оценки в туризма, българите са изхарчили над 70 милиона лева за туристически пакети у нас, а почиващите в чужбина близо 60 милиона лева.

Заради съвпадението на православния с католическия Великден, много българи са се насочили към нетипични за празника дестинации като Испания, Италия и Германия, където една голяма част от тях имат роднини и приятели, с които да споделят почивните дни.

По великденските празници близо 87 000 души от северната ни съседка са почивали в страната си, според данни на Федерацията на собствениците в румънския туризъм, цитирани от Арена медия. Хотелите и пансионите в страната  са увеличили цените с 12-15 процента.  

Собствениците на структури за настаняване очакват  приходи от над 28 милиона леи, което е с 14% повече  спрямо същия период на миналата година. Разходите за транспорт, храна и други разходи са 21 милиона леи. Така общите разходи за почивките по Великден възлизат на около 50  милиона леи, тоест 11 милиона евро.

Възможността все още да се практикуват зимни спортове в планинските курорти по това това време на годината, също са били сред търсените дестинации за Великден, отбелязва Агенция "Медиафакс".

Туристическите агенции в Румъния предложиха и близо 8 000 почивки в чужбина, но времето и малкият брой почивни дни са  причините само 50 процента от предложенията да бъдат продадени.  Страните, които са привлекли най-много румънски туристи за  Великден, са Гърция, България и Австрия, съобщава Медиафакс.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар