Вход | Регистрация

ТърГоДрян в общ туристически пакет

Трите общини са партньори по проект "Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността"

ТърГоДрян в общ туристически пакет

Девет туристически пакета изработиха общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново, които са партньори по туристическия проект "Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността". На заключителна пресконференция участниците по него обобщиха резултатите от своята работа през изминалите две години.

Разработените девет туристически пакета, представляват дестинации, разделени на три теми.

Първата е културен туризъм - "Назад във времето", "Назад към Античността", "Символи на вярата", "Шедьоврите на майстора", "Делници и празници ог миналото", като част от дестинациите в тази тема са "Храм Св.Никола в Горна Оряховица, Констанцалиевата къща в Арбанаси, крепостта Царевец във Велико Търново и Дряновския манастир.

Вторият - екотуризъм - "Емоции в зелено", "Приключенски тур Дръзки и Смели" включващ Еменската екопътека, Хотнишкия водопад, хижа Божур, край Горна Оряховица, пещерата Бачо Киро и Екопътека "От Дискодуратера до наши дни" край Дряново.

Селски туризъм е третата тема. Тя включва "Емоции докрай", "На гости" - Килифаревски манастир и Етнографска сбирка "Селски бит в Дряновския регион", с. Зая.

Акцентът, към който ще се насочи Горнооряховската община е кулинарният и фестивалният туризъм, а община Дряново се надява да привлече нови инвестиции за развитие на спелео- и приключенския туризъм, като се опита да не отстъпва по атрактивност на своите партньори.

В туристическите пакети от Велико Търново са включени крепостта Царевец, Света гора, средновековните църкви в Асенева махала и Арбанаси, античното селище Никополис ад Иструм.

Една от основните задачи на участниците в проекта е получаването на подкрепа и популяризирането на изготвения продукт, като по начин се получи едно ефективно развитие на туризма в региона и концентриране на ползите от него.

За целта са изработени 8 вида рекламни материали. Те включват един филм за региона, обхващащ културното наследство и забележителностите на трите общини. преведен на английски, немски и румънски. Разработени се два видеоклипа, два радио клипа, които популяризират проекта в българските медии. Разработиха се 1000 брошури, 1000 пътеводителя и 300 туристически карти на български и англиски език.

Направени са и публикации в чуждестранни издания Англия, Германия и Румъния, едно от които е "Нешънъл Джиографик". Разпространени са реклами в медийното пространство, външни реклами на територията на републиканската пътна мрежа и в някои от най-големите градове в България - София, Варна и Русе. Разработена е и специална игра, до която са се докоснали над 700 000 потребители във Фейсбук.

1349234


Според Цветомир Бояджиев, представител на фирмата-изпълнител, резултатите от реализацията на проекта са вече налице и той реално вече работи, тъй като броят на посещенията в музеите тази година сравнително се е покачил с този от миналата година.

Припомняме Ви, че в началото на 2012 година общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново започнаха съвместния проект "Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността" за изработването на концепция за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на туристическите дестинации.

Проектът е единственият по рода си, който обхваща три общини от две области. Той е по схемата за устойчиво развитие на туризма в рамките на ОП "Регионално развитие" и е на стойност 430 331,31 лв., от които 365 781лв. са финансиране от държавния бюджет на Р България, а приносът на бенефициентите и партньорите е в рамките на 21 516,57 лв.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар