Вход | Регистрация

80 изпълнители, 160 песни, 60 награди!

Такава е равносметката от Международния конкурс за млади изпълнители "Сребърна Янтра" във Велико Търново

80 изпълнители, 160 песни, 60 награди!

80 изпълнители, 160 песни, 60 награди, едно Гран при. Такава е равносметката от Международния конкурс за млади изпълнители "Сребърна Янтра" във Велико Търново.

Квалитетно жури в рамките на три дни оценяваше певците, разделени в 4 възрастови групи.

То бе с председател примата на оперетата в старопрестолния град – проф. Сребра Михалева. Членове бяха най-тиражираният певец от Румъния Михай Трайстариу, Франко Яници от Италия, и за първи път Санди Вовк, от Словения. Български член на журито бе Христо Паскалев - Паскал.

"Греехте, бяхте слънца. Пяхте добре, бяхте пластични и поздравления на вокалните педагози, които добре са се погрижили за вас. Ние като жури се забавлявахме от една страна и бяхме щастливи, но от друга страна много се затруднихте, защото бяхте добри. Не искам да се чувствате пренебрегнати, ако не получите награда. Всички бяхте бяхте добри. Поздравления за организаторите. Благодаря и на всички вас. Пожелавам ви да бъдете невероятни и да носите светлина на всички сцени. Успех", поздрави присъстващите в залата на театъра в Търново на заключителната пресконференция проф. Михалева.

1399663

"Чух невероятно добри гласове", каза и Михай Трайстариу от Румъния. Той вече има два фестивала – Шампионска Лига и на негово име. На Гала концерта тази вечер той ще връчи своите награди – покани за участие към 10 млади изпълнители, които да се изявят на двата форума.

"Щастлив съм да съм тук. Благодаря ви, показахте невероятна класа. Искам да знаете, независимо дали ще спечелите, трябва да работите здраво и успехът ще дойде", заяви Вовк от Словения, който е за първи път жури в конкурса. И сподели, че следващата година вече ще знае български език и няма да има нужда от преводач.

Франко Яници идва в Търново с екипа си.

"Трудно беше да изберем победителите. Имах и фаворити, но за първи път в моята 22 годишна кариера, ние в журито се разбрахме за 5 минути кой да е носител на Гран при", поясни италианецът. И допълни, че всички трябва да вярват в себе си, да не са разочаровани, че нямат награди, а да продължават да правят това, което правят, защото го правят добре. Той даде своята подкрепа за конкурса и директорът му Румяна Начева и обеща с каквото може да помага, за да го има и да се развива форума.

"В икономическа криза поддържането на конкурса е сложно. Поздравления за организаторите, че го има форума. Поздравления и за участниците, и педагозите им. Играта се учи в играта, с педагозите. Вниманието ви трябва да е във вокалната подготовка. Важно е подборът на песента да покаже вокалните качества. Удоволствие е, че работя с колегите. Искахме да наградим повече участници, но такъв регламента. Нито един конкурс не решава съдбата на изпълнителя, съдбата я ковете вие и с повече късмет и можене може да подчините нейно величество публиката", поздрави и Христо Паскалев - Паскал.

Всички членове на журито и гости на конкурса ще раздадат покани на някои от изпълнителите, да участват в големи международни фестивали. Лазар Вълчев, певец и водещ на форума, който също организира конкурс за млади изпълнители в Пазарджик ще връчи покана.

Насладете се на Гала концерта тази вечер. Той е от 19.00 часа и е с вход свободен в МДТ "К. Кисимов" - Велико Търново.

Организатори на конкурса са сдружение "Сребърна Янтра - 2003", Община Велико Търново и детско естрадно студио "Румина" при Военен клуб. Провежда се под патронажа на кмета инж. Даниел Панов. Директор на конкурса е Румяна Начева.

1399659

Север.бг е медиен партньор на проявата.

1399669

1399660

1399662

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар