Вход | Регистрация

Book art или нов живот за старите книги

Book art или нов живот за старите книги
Снимка: Север.бг

Уникални, красиви, нестандартни и абстрактни. Такива са творбите от книги на четири студентки от Великотърновския университет. Любопитното в случая е, че Соня, Вероника, Събина и Пламена само с ножичка, лепило, флумастер и добро въображение, са направили от стари издания пило с пчели, роял, пистолет, кутия за бижута и редица други странности. 

Всъщност, това е най-новото изкуство, наречено Book art. Една от метаморфозите на традиционната книга е, че тя е променена, издълбана, изкривена, от страниците й буквално излизат приказни герои и тя се превръща в атрактивно визуално изкуство.

Поводът за изложбата в библиотека "П.Р.Славейков" във Велико Търново на повече от 30 творби от стари книги, в която се включиха и деца, ученици и граждани, е днешният 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. 

890518

"Повечето работи са забавни и лесни. Има неща, които изискват по-деликатна работа. Сгъването и лепенето понякога е трудно, защото това са стари книги и се накъсват много лесно.  Пробваме пак или вземаме друга книга. Намираме си начини да интерпретираме всичко, дори и гафовете", усмихват се момичетата.

Идеята за Book art им хрумва  на една конференция на катедра "Библиотекознание и масови комуникации" през ноември. Тогава тяхната колежка Яница Христова представя доклад за този вид изкуство. То не е познато добре у нас, а повече в чужбина, където правят изложби с тях. Така се събират Соня и Пламена, първи курс Книгоиздаване и Събина и Вероника, втори курс Връзки с обществеността и лека полека сътворяват красивите произведения на изкуството. Те са може би единствените в региона, а и в страната, които правят изложба с творбите си. 

890951

Те не се притесняват, че унищожават стари книги, защото изданията са отчислени от фонда на библиотеката.

"Те са от времето на социализма, когато е имало цензура върху печата и са писани тоталитарни безумици. Тези книги в момента не са търсени и обикновено отиват за вторични суровини. От библиотеката ни ги предоставиха на нас и ние им вдъхваме нов живот", казва Соня и успокоява, че не правят нищо лошо и не унищожават книги, които  са търсени и четени. За разлика от чужбина, където понякога това е с цел реклама на ново заглавие.

Момичетата казват, че все още обмислят какво ще правят с изработките. Поканени са да се представят с изложба в клуб ТАМ. Възможно е и след време да я разпродадат благотворително на символични цени, а с парите да купят нови книги за библиотеката или за някой Дом за деца.

890950

Творбите от стари книги бяха изработени в работилница Book art, от 2 до 22 април. Тя бе реализирана по проект на МИКЦ към Младежки дом в старата столица. Инициатори са студенти от катедра "Библиотекознанение и масови комуникации" към ВТУ.

Ето и програмата на библиотеката "П.Р.Славейков" във Велико Търново по повод Международния ден на книгата и авторското право

23 април

10:00 ч. – изложба Boook art пространството пред библиотеката.

"Магията на детската книга" – празник организиран от студенти за децата то детските градини

11:00 ч. – изложба за Библията от нейното възникване до днес. История и факти.

13:00 ч. – 15:00 ч. – Мултижанрово публично четете "Панорама на унгарската литература – унгарски поети в България".

16:00 ч. – откриване на изложба, по случай 150-годишнина от рождението на гръцкия писател Константинос Кавафис. Съвместно с Фондация за гръцка литература и култура.

 

27 април

11:00ч. – тържествена церемония по връчването на дипломите на абсолвенти от катедра "Библиотекознание и масови комуникации", дипломиране на първия випуск на специалността Журналистика във ВТУ и на останалите бакалавърски и магистърски програми в професионално направление Обществени комуникации и информационни езици

26 април

10:00 ч. – литературно четене, посветено на "23 април – Международен ден на книгата и авторското право". Свои творби ще представят великотърновските писатели Млико Добревски, Стоян Долапчиев и Димитър Върбанов в Отдел за възрастни на "Бузлуджа", ул. "Д. Чоканов" 8.

 

Още от реализираните интересни хрумвания на момичетата може да видите в нашата галерия.


 << Sever.bg във Facebook>>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Ирена Александрова 23.04.2013 | 15:39
Страхотна статия и много интересна инициатива!