Вход | Регистрация

Нулева година за усвояване на евросредства!?

Нулева година за усвояване на евросредства!?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Следващата година може да се окаже нулева за усвояването на евросредства. Това предположения потвърдиха кметовете по време на годишната среща на местните власти в Албена. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова увери, че предупрежденията им към предишните управяващи, в лицето на министъра по усвояване на европейските средства Томислав Дончев, датират от три години.

"Ние казвахме: "Много бавно се действа". "И Европа, казва, не е готова", вярно, не е готова, "Ама Европа не е приела рамката", вярно, не е приела. Какво искаме да кажем с това? Да и нашият страх е, че 2014 ще е нулева, ние го твърдим от три години. Правете нещо, че да имаме готовност за 2014. Каквото зависи от нас, ние сме готови с проекти", коментира пред БНР тя.

За да се подобри достъпът до европейските средства е необходим интегриран подход. Общините настояват за по-добро планиране и координация между отделните програми. Трябва да има траен регламент при споделената отговорност за финансовите корекции по европейските проекти, смята Тодор Попов, председател на сдружението. И допълва, че има воля да се опростят и да се кандидатства с едни апликационни форми по всички оперативни програми. 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар