Вход | Регистрация

Фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана”

На 4 септември ще започне четвъртото издание на един от най-самобитните празници в региона

Фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана”

Първото издание на фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана” се провежда през 2008 г. по инициатива на Народно читалище "Искра 1898”. Замисълът е свързан с 30-та годишнина на Община Борово и се реализира във връзка с честването на 5 септември – денят на Община Борово. В мероприятието участие могат да вземат единствено самодейни колективи и изпълнители; те се състезават в определени категории и съгласно предварително зададен регламент.

Сред множеството варианти за име се утвърждава "От Дунав до Балкана”, по предложение на Димитър Черняев, синът на писателя Христо Черняев /Христо Черняев е почетен гражданин на Община Борово/. Името подсказва първоначалната идея във фестивала да вземат участие предимно колективи от Северна България.

Първото издание на фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана” се провежда на 4 и 5 септември 2008 г. под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов и на кмета на Община Борово д-р Иван Попов. Министерство на културата осигурява 3 000 лева за подпомагане на проявата. Организатори са Народно читалище "Искра 1898” и Община Борово.

Във фестивала се включват повече от 700 самодейци от 40 певчески и танцови формации, както и индивидуални изпълнители. Участниците са от Русенска, Шуменска, Софийска, Видинска, Хасковска, Търговищка и Великотърновска област

Първият ден започва с шествие на колективите, което се движи по определен маршрут по булевард "Шести септември” и спира пред централния вход на читалище "Искра”. Води се от Златаришката духова музика, следва знамето на фестивала, носено от самодейците от танцов състав "Искрица”, след него вървят останалите колективи на читалището - домакин, а след тях - гостите. Всички носят табелки с имената си, свои знамена, ако имат такива, свирят или пеят докато вървят.

След това колективите се събират на площада пред централния вход на читалището, който се използва като открита сцена. Следва празничен водосвет за здраве и успехи на участниците в надпреварата и на гражданите от община Борово;

През 2008 г. фестивалът е открит с малък концерт, но още първата година се утвърждава идеята концертът да е финалната, а не въвеждаща проява. Колективите и изпълнителите бяха оценявани от жури в състав: Анелия Кирилова, Вяра Косева, Милчо Николов, Цветелина Георгиева, Нели Цветкова.

На следващата (2009) година фестивалът е планиран с международно участие, а състезателните дни трябва да са 5 и 6 септември. На 5 септември обаче се случва трагедията с българите в Охридското езеро, заради което е отменен втория състезателен ден. За участие са се записали 52 колектива с над 800 участници от населени места в общините Търговище, Свищов, Бяла, Две Могили, Ветрино, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ветово, Ценово, Видин, Силистра, Попово. Заявка за участие са изпратили и танцьори от община Гогошари, Гюргево, Република Румъния.

През 2010 г. фестивалът се провежда отново на 4 и 5 септември, а за участие са се записали 90 колектива с над 1000 участници, представители на населени места от общините Борово, Бяла, Две Могили, Ценово, Иваново, Сливо поле, Разград, Русе, Свищов, Попово, Добрич, Лозница, Ловеч, Варна, Велико Търново, София, Златарица, Дряново, Павликени, Левски и Опака.

Колективите и изпълнителите през 2010 г. бяха оценявани от жури в състав: председател – Цветелина Георгиева и членове – Вяра Косева, Йорданка Минева, Илия Колев, Марияна Минева, Нели Димова.

Фестивалът в Борово създава неповторима атмосфера за жителите на града и участниците. Радичков е казал, че януари е най-българският месец, но местните твърдят, че септември е най-боровският. Те се аргументират с факта, че първите дни на септември носят неповторимо очарование, защото са топли и усмихнати, без да са непоносимо горещи – тъкмо за фестивал.

От сутринта се усеща празнична суетня, в центъра се разполагат сергии, от рано градчето се изпълва с автобуси, от които слизат вече пременени в пъстри носии хора. Златаришката музика засвирва, а гости и домакини заиграват от ранно утро и много трудно се откъсват, за да се подредят за празничното шествие. В уречения час все пак всички са на изходна позиция и поемат по определения маршрут. Към пъстротата се присъединяват веселите свирни, игриви подвиквания и неподправена радост...

За тази година организаторите очакват фестивалът да е най-многолюден. Досега са записани 160 колектива и индивидуални изпълнители от 52 населени места с приблизително 1500 самодейци, представители на областите Варна, Търговище, Силистра, Добрич, Велико Търново, Ловеч, Плевен.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар