Вход | Регистрация

Балканджии сложиха начало на жътвата в Силистренско

Членове на Народно читалище "Христо Ботев 2008" от габровското село Гарван и на Пенсионерския клуб в кметство Гергини участваха в ритуала за откриване на жътвата в силистренското село Гарван.

С песен и свирня в житните ниви навлязоха самодейците от Габровско днес, вместо модерните машини на земеделската кооперация. Свещеник отслужи традиционния молебен за берекет и плодородие, след което жътварките отрязаха със сърп първата ръкойка. Нито една от тях не бе забравила благословиите, изричани от техните баби и майки, както и песните и хората на своя край.

Най-малкият участник в ритуала им подаваше бъклица със студена вода.

Балканджийките на свой ред събудиха спомена за добруджанската песен, донесена от летните вечери в Добруджа. Навремето младите момичета, отрасли в планината, са ходили на жътва на север, за да спечелят бели пари за богат чеиз.

С откриването на жътвата се провежда и традиционният Празник на хляба. Всяка жена показва майсторлъка си за приготвяне на тестени изделия. Габровки бяха приготвили почти 20 вида домашни изделия по рецептите на баба – щирник с тарос, няколко вида погачи и баници, пърленки върху листо, корабийки, кейкве, фъчове и др. Най-добрите в различните категории получиха подаръци, а всички участници - грамоти и рекламен поднос от Празника на хляба.

Хората от габровското село Гарван гостуваха на Пенсионерския клуб, където видяха единствения селски музей на комунизма, Добруджанската къща и възстановената мелница, запалиха свещичка в църквата "Свети Димитър". Тя е строена от тревненски майстор от дялан на място камък с такава точност, че в зидарията й сега не може да проникне и топлийка. Носи името на светеца, покровител и на габровското село Гарван, където храмът също се казва "Св. Димитър". Този факт, както и сходните легенди, които се разказват в двете села, са свидетелства за произхода на габровското село. За жалост, румънски свещеник, служил през миналия век в Силистренския край, занесъл отвъд Дунава всички книги и летописи на храма. Сега се правят опити те да бъдат намерени и върнати.,

Габровци гостуваха и в земеделската кооперация "16 декември", благодарение на която в района има недостиг на обработваема земя, няма нито един работоспособен без ангажименти и доходи и нито един беден без хляб и храна.

След това над 200 килограма кайсии потеглиха от Силистренско към Балкана.

Интересен момент в историята на силистренското село Гарван е, че оттам са дошли първите заселници и са създали селищата на територията на днешното едноименно габровско кметство преди около 400 години.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар