Вход | Регистрация

Експерти одобриха самодейци за „Живи човешки съкровища“

Решението групата „Самакитка“ от с. Долно Абланово да премине в националния кръг на системата бе взето днес

Експерти одобриха самодейци за „Живи човешки съкровища“

Групата за автентичен фолклор "Самакитка” при НЧ "Напредък – 1928” в русенското село Долно Абланово да премине в националния кръг за определяне на "Живи човешки съкровища". Това бе решено днес в Областна администрация на заседание, открито от зам.-областния управител Айлян Карамехмедова.

В експертната комисия, водена от д-р Ива Станоева, главен асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, влизат още: д-р Велислава Донева – главен асистент в катедра "Български език и литература” към РУ "Ангел Кънчев”, Десислава Тихолова – уредник в отдел "Етнография” на Регионален исторически музей – Русе и Мануела Симеонова – експерт в Регионалния експертно-консултантски информационен център "Читалища”.

В заседанието участваха и двама експерти от Областна администрация – Русе, които са местни координатори.

След обстойно обсъждане комисията реши да допусне кандидатурата на самодейците от групата за автентичен фолклор "Самакитка” в националния етап по попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България”, в сфера на нематериалното културно наследство "Традиционно пеене и свирене”.

1287018

През следващия месец се очаква национална комисия да определи излъчените регионални кандидатури, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Публичната церемония по тяхното обявяване и награждаване ще се състои на 24 юни 2014 г. в Министерството на културата.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар