Вход | Регистрация

Мощен трус със сила 8,2 по Рихтер удари Чили


Снимка:

Тихоокеанските брегове на Чили бяха разлюляни от мощно земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер. За това съобщи Геологическата служба на САЩ.

Свлачища блокираха пътища в района на труса, хиляди хора останаха без ток, а местно летище беше повредено, предаде БНР.

Епицентърът на земетресението се е намирал на 86 км северозападно от чилийския пристанищен град Икике, на дълбочина от 10 км в Тихия океан, допълва БГНЕС.

Около 300 жени избягаха от затвора в град Икике и чилийските власти изпратиха специални части, за да предотвратят грабежите. Някои от избягалите бяха заловени. Стотици военни също са разположени в района на труса. От минните компании там съобщават, че нямат проблеми заради земетресението. Президентът на Чили Мишел Бачелет следи ситуацията отблизо.

Тревога за цунами беше обявена за страните в района, както и за Хаваите. Крайбрежните зони се евакуират. Първата вълна с височина 2 метра е минала през чилийска територия 45 минути след земетерсението. Заради вълните 200 души бяха  евакуирани и от крейбрежния град Бока дел Рио в съседно Перу. 

Земетресението причини смъртта на 5 души, съобщи министърът на вътрешните работи Родриго Пенялийо. Четирима мъже и една жена са починали в Икике и Алто Хосписио, от сърдечен удар или затрупани под развалините, предаде АФП. Според вътрешния министър някои от тях са починали от сърдечна криза, а останалите са били затрупани от развалините на рухнали сгради.

Чилийските власти обявиха евакуация на населението в крайбрежните райони на страната заради заплахата от цунами след силния трус в северната част на страната.

Най-силното земетресение на земята е било също в Чили - с магнитуд 9,5 през 1960 година. В него загинаха над 5000 души, припомня Асошиейтед прес.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар