Вход | Регистрация

Културното министерство ще помага на Жълтеш?!

Обсъжда се възможността за финансова помощ на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”

Културното министерство ще помага на Жълтеш?!
Областна администрация - Велико Търново

Габровското село Жълтеш ще бъде отново домакин на Националния фестивал за автентичен фолклор "Песни в полите на Балкана”.

Културния форум е предвиден за 5 – 6 юли 2014 г.

По повод провеждането му Министерство на културата е поело ангажимент да разгледа възможността да съдейства при организацията и финансирането. Това стана ясно след среща на  зам.-областния управител на Габрово Ценка Йонкова и директор на Дирекция "Нематериално културно наследство” Венцислав Велев, информират от областна администраци.

"Проведените до сега четири издания на фестивала са показали, все по-голям интерес към него и все повече участници от различни етнографски области на страната. През 2013 г. фестивала е имал 1 200 участника, а сред тях и много млади хора. Габрово е Общината с най-голям брой читалища и най-малък брой отпускана субсидирана численост за издръжка на читалищните дейности в областта. От това следва, че и читалищата разполагат с най-малко средства за обезпечаване на дейността си.", казва в мотивите за национална помощ Йонкова.

Фестивалът "Песни в полите на Балкана” се финансира със средства на читалището в с. Жълтеш, от спонсори и от подкрепа от Община Габрово, ако има такава възможност.

"Това прави невъзможно той да стане устойчива във времето традиция, а неговото организиране и провеждане става непредвидимо поради факта, че финансирането се търси година за година.”, коментира още Йонкова.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар