Вход | Регистрация

Е-аптеките вече с лиценз

Обозначително лого ще дава информация на потребителите дали онлайн аптеката има право да продава лекарства

Е-аптеките вече с лиценз
Снимка: sxc.hu

Продаването на лекарства в интернет вече ще бъде възможно само след получаване на разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата. До това решение се стигна заради многобройните сигнали за търгуването с фалшиви лекарства в интернет пространството.

Тази промяна беше решена с регламент от Европейската комисия. Стъпка е предприета съгласно Директивата за фалшифицираните лекарсвени продукти от 2011 г.

В средата на 2015 година, всички сайтове, продаващи лекарствени продукти, трябва да притежават специално лого, даващо им право да изпълняват тази дейност. В средата на логото ще бъде поставено знамето на държавата, в която е регистрирана съответната интернет-аптека, пише  "Монитор".

Всички потребители, пазаруващи лекарства в мрежата, трябва задължително да проверяват дали сайтът притежава разрешително за продажба на лекарсвени продукти.

При кликване върху обозначеното лого, пазаруващите ще имат възможност да проверят фигурирането на съответния сайт в списъка на националния регулатор, който у нас е ИАЛ.

От ЕК съветват потребителите да не закупуват лекарства от онлайн аптеки, нефигуриращи в този списък, а да се насочат към някой от законните търговци, посочени в уебсайта на регулаторния орган.

Ще бъдат предоставени от ЕК набор от интрументи, които националните власти трябва да използват при подготовката на информационните кампании, които трябва да бъдат в съглашение с Директивата на фалшифицираните лекарства.

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар