Вход | Регистрация

И кравето ни масло е менте!

Това показва изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители“, което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки краве масло

И кравето ни масло е менте!
Снимка: Thinkstock/Guliver

След като отдавна българският народ забрави вкусът на своето детство - истинските и хубави салам, сирене, кисело мляко, лютеница и прочие, сега стана ясно, че кравето ни масло е менте.  Продуктът е пълен с мас, вода и палмово масло. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки краве масло.

Тестовете на екипа от организацията са направени в периода юли - август 2014 г.

Чрез тях са били измерени съдържанието на немлечни мазнини, вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО) в полско масло "Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter(Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест” (с намалено съдържание на мазнини), Alpenbutter "Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

Лабораторните анализи на пробите са били извършени в две независими лаборатории.

Резултатите сочат, че основният проблем, установен при теста е наличието на немлечни мазнини, което е установено при пет от изследваните проби. Само в една (Масло смес "Хранинвест”) от тези пет проби наличието на немлечна мазнина е посочено на етикета, но пък измереното количество (50%) значително надвишава декларираното (30%). В останалите четири случая, това нарушение варира между 10 и 50% (Fine Food, "Хранинвест”, Kitchen Butter), а при марката Miltex достига шокиращите 75%.

Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което доби популярност, тъй като години наред се използваше нерегламентирано в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. С две думи - нерегламентираното влагане на немлечни мазнини е незаконна и вредна търговска практика.

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ‘имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на "имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са опасни за здравето на хората.

1407415

По отношение на водното съдържание отново се установиха пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното и те са същите - Fine Food, Масло смес "Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис иMiltex. Очевидно намаленото съдържание на мазнини се компенсира с увеличеното съдържание на вода в продуктите. Шестата подчертана марка в таблицата е на Horeca, където няма разминаване с обявеното, тъй като не е обявено водно съдържание, но пък измерената стойност е по-висока от заложеното в цитираните по-горе регламент и стандарт.

Добавянето на повече вода влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагосъдържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от изпитаните продукти на етикета не е посочено водното съдържание (Alpenbutter "Meggle”, Deutsche Markenbutter, Полско масло "Mlekovita”, Horeca и Верея). Оставяме на контролните органи да преценят дали това е нарушение на законодателството или не. Ние само ще припомним, че за потребителите този информация е важна и включването й може да донесе само ползи за производителя.

Кравето масло е традиционен хранителен продукт, един от най-масово използваните в домакинството. 

Традиционно качественото на продукта се определя по два показателя - масленост - най-малко 82% и водно съдържание - не повече от 16%. Тези показатели са залегнали в Регламент 1255/1999г. на ЕС и ни служат за основен ориентир за качеството на маслото. Друг документ Codex стандарт за масло 279-1971, определя поне 80% масленост, до 16% вода и до 2% сух немаслен млечен екстрат.

Производителите обаче не са задължени да предлагат само масло съответстващо на тези критерии за качество. Както ще видите в таблицата, на етикетите може да срещнете обявена масленост между 60-80% или водно съдържание до 36%. Разрешено е дори предлагането на продукти с добавени немлечни мазнини, което трябва да бъде обявено и продуктите да се предлагат на отделен щанд специално обозначен за "имитиращи продукти". 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: http://aktivnipotrebiteli.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар