Вход | Регистрация

Камерен концерт на Царевец

Камерен концерт на Царевец
Снимка: sxc.hu

Камерен концерт ще се проведе тази вечер в Патриаршеската църква на Царевец. Участие в него ще вземат пианистът Тодор Петров и певиците Адриана Грекова и Мария Павлова. Зрителите ще имат възможността да чуят музиката на италианския композитор, цигулар и органист Джовани Батиста Перголези.

Неговото емблематично произведение "Стабат матер" ще бъде изпълнено във версия, написана от Йохан Себастиан Бах. Немският композитор бил възхитен от произведението и направил протестантски прочит на католическата музика. Композитори като Джузепе Верди, Антонин Дворжак и Джоакино Росини също са писали музика по тази поема.

"Стабат матер" е римокатолически химн от 13 век, в него се разкриват страданията на Майката Христова. Утвърдено е като едно от най-важните канонически последования при богослужение в Западната църква.

В концертната програма са включени още фрагменти от произведения на Вивалди, Качини и Бонончини. Началото е в 20:00 часа. Входът е свободен с покани, те се раздават в Туристическия информационен център.

 

__________________________________________________________________________________

 

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар