Вход | Регистрация

Моцарт и Щраус ще звучат тази вечер

Те са включени в оперно-симфоничния концерт на театъра по повод Австрийски музикални седмици

Моцарт и Щраус ще звучат тази вечер
Снимка: Север.бг

Музикално-драматичен театър /МДТ/ "К. Кисимов" във Велико Търново е домакин на XVII-те Австрийски музикални седмици. Оперно-симфоничният концерт е тази вечер, 17 април, от 19.00 часа.

Програмата му включва две части. В първата част ще звучат произведенията на Волфганг Амадеус Моцарт с "Малка нощна музика" и Арнолд Шьонберг - "Просветлена нощ". Във втората ще звучат творбите на Антон фон Веберн - "Четири песни за глас и оркестър" и Йохан Щраус - син и баща - "Прилепът", "Персийки марш", "Една нощ във Венеция", "Радецки марш".

Гост-солист е Ула Пилц, сопран от Австрия. Нейни помощници ще са местните солисти Миряна Калушкова - сопран, Марин Русинов - тенор и Виктор Терзийски - баритон.

Участват хор и оркестър при МДТ. Диригент е Атанас Варадинов.

Хормайстор и концертмайстор е Снежина Врангова-Петкова.

"Тази година за първи път австрийското посолство изпрати проект за програмата. Доста тежки, трудни и несвирени до този момент в България произведения имаше. Но след няколко контакта със солистката уеднаквихме творбите, за да има програмата сегашния си вид. Това, което търновци ще чуят за първи път са произведенията на Веберн", обяви часове преди концерта диригентът и художествен ръководител на театъра Атанас Варадинов.

"Смела програма е това. Тя е израз на едно желание да се представи максимално пълно създаденото от австрийските композитори от един голям период от време, който обхваща няколко школи и отношения към музикалното изкуство. Става дума за виенската класическа школа. Произведенията се опират на поетичен текст и са експресивни. Създадени са по времето на Първата Световна война. Музиката се превръща в отражения на човешкия ужас, както и търсенето на хармония, сигурност, топлота. Другата школа е т.нар. оперетна класика. Периодът й е втората половина на XIX век - началото на XX век, свързан с блясъкът на баловете, с музикалното удоволствие", уточнява професионално и Снежина Врангова.

Това е третото издание на Австрийски музикални седмици във Велико Търново от периодът на съществуването си.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар