Вход | Регистрация

Мястото на църквата в нашето съвремие

Книгата на проф. д-р Радован Бигович бе представена в Русенската библиотека

Мястото на църквата в нашето съвремие
РБ "Любен Каравелов" - Русе

Книгата на протоиерей проф. д-р Радован Бигович "Църквата в съвременния свят” бе представена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе. Изданието е факт, благодарение на издателство "Омофор" към Фондация "Покров Богородичен", информират от културната институция.

Зa книгата и ролята на църквата в нашето съвремие говори нейният преводач д-р Свилен Тутеков, доцент в Православния факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”. Благодарение на неговата висока богословска, културна и езикова ерудиция, до българския читател достига една изключително интересна, актуална и полезна книга.

1099578

"Отец Радован (1956 - 20012) ще остане в богословската памет като мъдър и просветен църковен учител на нашето време, като истински иконом на богословието и на църковната практика, надарен с харизмата на Светия Дух да промисля назначението и мисията на Църквата в нашата екзистенциална, социална и културна ситуация. Така и предлаганата на български език негова последна книга "Църквата в съвременния свят” ни е завещана от него като добър залог на една автентична православна социална философия, която разкрива историческите и обществени измерения на църковния етос.", каза в словото си доц. Тутеков.

По обичайна практика срещата завърши с оживена дискусия. Гостите на прояватаискаха да научат повече по някои от темите, разгледани в книгата: Православната църква в плуралистичното общество, Вярата и разумът в ХХІ век, Църквата и гражданското общество, Църква и екология, Църква и биоетика и др.

Събитието се предаваше на живо в Интернет и в разговора се включиха онлайн потребители от София,"" уточняват от РБ "Любен Каравелов".

1099584

Проф. д-р Радован Бигович, един от най-големите теолози на нашето съвремие, е роден на 17 януари 1956 г. в в Никшич, Черна гора, информира Dveri.bg. Завършва духовната семинария при манастира Кърка. Получава дипломи от Православния и Философския факултети при Белградския Университет.

Два мандата е декан на Православния богословски факултет в Белград Има издадени няколко книги, стотици студии и статии на сръбски и други езици. Той е основател и дългодишен председател на Християнския културен център в Белград, духовник на манастира "Св. архангел Гавриил" в белградския квартал Земун.

Интересът му е бил специален към отношенията Църква-общество. Заедно с няколко издадени книги, в български и чужди списания, има публикувани около 100 студии, статии и есета.

Проф. Бигович е един от основателите и дългогодишен председател е на Християнския културен център. За заслугите си е награден със Златна значка от Културно-просветната общност в Сърбия, Златна лента от Културно-просветната общност в Белград и плакет на заслужил гражданин на кв. Земун…

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар