Вход | Регистрация

Откриха II Национално биенале на рисунката

Млади и доказани вече художници бяха наградени

Откриха II Национално биенале на рисунката
Снимка: Север.бг

Атанас Тотляков, Злати Златев и Божидар Тонев са тримата автори, наградени за творбите си на поредната значима проява в културния живот на Велико Търново - Второто биенале на рисунката. То бе открито снощи в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" в старата столица и включва творби на редица съвременни художници от цялата страна, работещи в различни жанрове.

1092584

Официални гости на откриването бяха: Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Община Велико Търново; Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура и туризъм" в Общината; доц. Борис Желев, декан на факултета "Изобразителни изкуства" при ВТУ.

1092582

"Амбициозният проект на Катедра "Рисуване" не би могъл да се осъществи без помощта на Общината, ВТУ и СБХ. Арт форумът е много добър пример за начина, по който трябва да бъдат подпомагани подобни мероприятия. Това биенале постига голям успех и интересът към него е голям. В него могат да се видят творби на художници, които работят в различни жанрове. и това показва, че рисунката носи особено многообразие. С второто си издание биеналето добива много сериозно ниво, сравнено с биеналетата по света. Надявам се от следващото изданиеда стане и международно. Това е сериозен принос към проекта за Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г.", каза при откриването на биеналето доц. Младен Младенов, преподавател във ВТУ.

1092573

Сред десетте номинирани изкусни творци са още: Боряна Петкова, Деница Янева, Жасмина Володиева, Иван Нинов, Пламен Бонев, Румен Нечев и Татяна Антонова.

Ганчо Карабаджаков връчи на Атанас Тотляков Наградата на Община Велико Търново. Възпитаникът на факултета по изобразително изкуство Злати Златев стана носител на наградата на Великотърновския университет. Доц. Борис Желев, декан на факултета, му я връчи от името на ректора на университета прод. Пламен Легкоступ. Третата награда, на Съюза на българските художници, получи Божидар Тонев. Тя му бе връчена от доц. Младен Младенов, член на СБХ и преподавател във ВТУ. Паричният еквивалент на наградите е в размер на по 1000 лева.

1092575

Журито бе определило и две поощрителни награди за млад автор. Доц. Младенов изрази надеждата си наградените Боряна Петкова и Жасмина Володиева да намерят интересни творчески мотивации, за да сътворят още интересни неща. Той разказа и за идеята на проекта "Трансформации", който тепърва набира скорост.

"Проектът "Трансформации" е дело на студенти от ВТУ. Идеята беше да бъде в среда, доста контрастна на тази, в която живеем - изоставени пространства, в които архитектурата няма вече функциите, които е имала преди. Опитахме да проследим един творчески процес, като се изходи от нещо примитивно, вече остаряло и забравено. Първоначално подходихме с фотография, после тя придоби триизмерност, детайлност, носеща и характера, и духа, независимо от малкия размер на заснетия детайл. В крайна сметка всички тези снимки дадоха живот на цялата идея как да възстановим и възобновим нещо старо чрез художествени намеси.", представи проекта доц. Младенов.

1092571

Материалите, използвани в творбите са тел, дърво, смола, гипс. В контекста на изложбата са заложени и природни материали. Намерението на творците, използвайки материалите от средата, в която се твори, да създадат произведения на изкуството, бе осъществено по най-добрия начин.

1092581 1092569 1092580

Петима са авторите, включени в проекта "Трансформации". Те са завършили магистратура миналата година: Веселина Кожухарова, Роза Джакова, Артьом Гончаров, Татяна Арнаут и Христо Бозуков.

1092578

Идеята на младите автори е тепърва да развиват този проект, пак в посока "Трансформации", но изхождайки не от архитектурата, а от други дадености, забележителности... Да създадат акцент върху нещо незабележимо на пръв поглед, анонсира идеята доц. Младенов.

Още снимки от откриването на биеналето може да видите на фейсбук страницата ни, а самите творби - до 30 ноември в ИЗ "Рафаел Михайлов".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар