Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Цвета Борисова е Кумичката в Ловеч на Цветница

И тази година цветният празник събра хиляди от близо и далече

Цвета Борисова е Кумичката в Ловеч на Цветница
Община Ловеч

Хиляди ловчалии и гости събра тазгодишният пролетен празник Цветница. Той бе открит тържествено предиобед днес от кмета на общината Минчо Казанджиев.

Много здраве, щастие и доброта пожела на всички кметът и специално честити имения ден на имениците днес. Той посочи, че само Ловеч чества така тържествено Цветница, защото "ние сме съумели да запазим и развием традициите и да ги предаваме на следващите поколения”.

Господ да благослови всички и да даде мир и любов в душите, пожела Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано сутринта отслужи Божествена света литургия в храма "Света Троица”, където граждани си взеха за вкъщи осветени върбови клонки да ги пазят от болести и зло.

1250981

Казанджиев обяви Кумичката на 2014 г. Тя е Цвета Борисова, 14-годишна ученичка от Гимназията за чужди езици. Както традицията повелява, кметът й връчи короната и я дари с подаръци от името на общината.

1250986

Коя е Кумичката, стана ясно малко по-рано, когато от Транспортния мост в Ловеч момичетата, участвали вчера в лазаруването, облечени в народни носии и окичени с върбови клонки, изпълниха ритуала "По вода” от обичая "Кумичене”, хвърляйки в река Осъм своите венчета. Най-напред по течението на водата се понесе венчето на Цвета и така тя стана Кумичката на Ловеч на 2014 г.

Още там на Транспортния мост Кумичката поведе хорото, така стана и половин час по-късно пред сцената на площад "Тодор Кирков”.

1250991

Честванията за Цветница продължиха с концерт на детския и младежкия танцов състав "Ловеч" към ОДК и с втората част на Регионалния събор на народното творчество с участието на читалищни колективи от селата Славяни, Врабево, Радювене, Йоглав и от Априлци и Троян. Тази вечер в 17 ч. е концертът на сестри Филатови. Като цяло над 700 изпълнители – професионалисти и самодейци, сред които много деца, се изявиха на сцената в Ловеч за Цветница.

1250979

От петък още на площада във Вароша са разположени шатрите на занаятчиите и търговците. В традиционния занаятчийски базар участват 100 майстори-занаятчии от цялата страна, като 15 от тях демонстрират на място своите умения.

В базара се представят и Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Дневният център за възрастни с тежки физически увреждания, Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии доброволците от сдружение "Екомисия 21 век". В специална шатра ни показват типичните нашенски занятия в "На седянка в Ловешкия край", като на Лазаровден седенкуваха жените от селата Пресяка, Къкрина и Баховица, а днес - от селата Брестово, Хлевене и Скобелево. Тази година занаятчийското изложение преминава без международно участие. Акцентът сега е върху многообразието на българските занаяти и творческия поглед на младите.

1250987

Голямата атракция за най-малките жители на Ловеч е позиционираният на гаровия площад традиционен лунапарк, очакван с нетърпение от малчуганите. Цяла седмица те се забавляваха на различните увеселителни съоръжения.

Тържествата за пролетния празник "Цветница 2014" организираха община Ловеч, Ловчанската митрополия и Ловчанско читалище "Наука – 1870 г.".

Цветница е празник, който от години се чества в Ловеч като тържество на пролетта, културата и занаятите и събира хиляди гости.



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар