Вход | Регистрация

Патриотичното видео, което ви прави по-горди и по-тъпи + Видео

Патриотичното видео, което ви прави по-горди и по-тъпи + Видео

Днес ни попадна едно видео от известен български сайт за факти, което от близо два месеца циркулира в социалните мрежи и дава поводи за гордост, обяснява ни как ние сме най-умните, кадърните и можещите хора на света и сме така от хилядолетия.

Видеото започва с гръмкото заглавие "България, която не познавате" и няма и как да я познавате, защото тя НЕ СЪЩЕСТВУВА. Поне не и във вида, описана от клипчето.

В него се изброяват 15 факта, "за които ние не подозираме" и трябва да ни накарат да се почувстваме горди. За фон е пуснат кавъра на Stellamara на "Притури се планината". Изобщо, патриотична идилийка. Само че пълна с глупости.

СЕДЕМ от 15-те изброени факта са пълна измислица, а някои от тях са толкова скандално глупави, че препоръчваме на създателя на видеото вместо да лее патос, да се върне в часовете по история или поне да се научи да използва Google.

Ето и видеото, макар и грам да не заслужава да му се прави още реклама:

А сега, дами и господа, ето и глупостите:

Глупост 1: Древните българи много добре познавали законите за движението на планетите и земята около слънцето. Заради това те притежавали най-прецизния календар, създаван някога, по-точен дори от календара, който използваме днес.

До такива умозаключения се стига, когато се вярва на сайтове като "бгбаница", "ИСТИНАТАААА", "БГпросветление" или "ние сме най-великите, но световната конспирация ни пречи да се развиваме".

А "истинатаааа" е, че няма научни сведения колко добре древните българи са познавали законите за движението на планетите и земята около слънцето, защото изобщо за този календар почти няма сведения. Единственият сигурен източник е Именник на българските ханове, но той е толкова недостатъчен за такива крайни заключения, че това е все едно от победата на Лудогорец над Партизан в квалификациите за Шампионската лига, да сме 100% сигурни че "орлите" ще бият с 8:0 Реал Мадрид на финала с голове във 2-та, 14-та, 20-та, 46-та, 48-та, 60-та, 77-та и 92-та минути.

А за уникалността на календара може много да се спори, защото неговият 12-годишен цикъл подозрително много си прилича с китайския (и в двата всяка година е именувана на животно, като разликата в животните е само една - вместо китайския тигър, българите ползват вълк). А пък бройката "12" не е дело нито на прабългарите, нито на китайците, а най-вероятно на вавилонците, които първи откриват 12-те съзвездия и дори са ползвали 12-тична бройна система.

(По публикация на проф. Никола Николов, д-р на физическите науки, зав. катедра "Астрономия" в СУ "Климент Охридски")

Глупост 2: България е вторият по големина износител на вино в света.


По официални данни за 2013 година на Food and Agriculture Organization (FAO, организация към Обединените нации), топ 10 на страните с най-голям износ на вино са както следва: Италия, Испания, Франция, Чили, Австралия, ЮАР, Германия, САЩ, Португалия, Аржентина. България не е и в топ 10 на винопроизводителите, пак по данни на същата организация.

Глупост 3: България се нарежда на трето място в света по ценни исторически паметници след Италия и Гърция

Това би било прекрасно, но сигурно се нареждаме на трето място само по неосъществени амбиции. В списъка за културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, България дори не е в топ 25. А на заветното трето място всъщност се намира Испания (44 обекта). Първа е Италия с 50 обекта, а втори Китай с 47.

1370820

Глупост 4: Първата въздушно спадната бомба в света е създадена от българската армия и е използвана на 16 октомври 1912 г.


На 17 ноември 1912 г. италианския авиатор Джовани Сабели и наблюдател майор Васил Златаров със самолет "Блерио XI" за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин. Заслепени от "патриотизъм", коравите ни глави така и не могат да проумеят, че първата документирана бомбардировка е година по-рано. На 1 ноември 1911 италианският лейтенант Джулио Гавоти бомбардира турско-арабските сили в Либия. Виж, от друга страна би било вярно да се каже, че турците са първите хора, бомбандирани в света.

Глупост 5: София е втория най-стар град в Европа


Със сигурност София е сред най-старите населени места в Европа, които днес са столици. По-отношение на градовете обаче, София се нарежда на 46-то място в Европа. Само в границите на България, и Плводив, и Варна са по-стари от София. Противно на вярванията, че Пловдив е най-старото населено място в Европа, това е Еймсбъри, "родното място" на Стоунхендж, а после следват Аргос и Атина, та чак тогава Пловдив.

Глупост 6: България е на второ място в света по ниво на интелигентност


Тази е от любимите ни и само фактът, че толкова много хора се връзват на подобно видео, доказват що за "факт" е това. Няма нито едно проучване или официална статистика, което да ни поставя на подобна позиция. Напротив, България отсъства от топ 20 във всички класации. Най-близкото до върха място е 22-ро в книгата "IQ and the Wealth of Nations", която обаче е доста оспорвана.

Глупост 7: Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг има български корени


Ооо, е те такава простотия няма! Това да обявиш като факт първоаприлска шега, която от години циркулира в медиите е признак за феноменална тъпота, толкова колосална, че дори и всеки българин да има IQ над 140, това на авторът на видеото ще е толкова голямо отрицателно число, че средно аритметичното за страната ще ние забие на дъното във всяка класация. Но надали авторът или някой, който се е вързал на видеото, ще може да осмисли предходното изречение.

Около този мит има още по-забавна история, която може би малко смекчава вината на автора. Тя е, че дори в английския вариант на биографията на Зукърбърг в Уикипедия, са позволили подобна измислица да бъде публикувана.

1370821

И както може да се досетим, първоизточникът на тази космическа лъжа е авторитетният български сайт - CHUDESA.NET. Дотук с Марко Зукерберов.

Ние също обичаме фактите и за финал сме ви подготвили един от нас:

Ако искате да изпитвате обосновано чувство на гордост... направете нещо добро за другите тук и сега.

А ако искате да си губите времето в интернет, вземете поне харесайте страницата ни във Фейсбук :) 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар