Вход | Регистрация

Три астероида заплашват Земята?

Три астероида заплашват Земята?
Снимка: NASA

Според информация на радио "Ехото на Москва" Земята е заплашвана едновременно от три астероида. Освен космическия обект, наречен "Апофис” има още два големи, орбитата на които може да се наложи да бъде променена скоро, смята директорът на руската ракетнокосмическа корпорация "Енергия” Виталий Лопота.

Според него, ако астероидите се сблъскат с планетата ни, ще последва катастрофа от глобален мащаб. Лопота допълва, че Русия вече разполага с двигатели, способни да изпратят към астероид ядрен заряд. Все пак вероятността за сблъсък на Земята с тези астероиди е много малка, смятат руснаците

През 2004 г. учени от НАСА съобщиха, че има вероятност да ни удари астероид, с големината на две футболни игрища. Те прогнозираха, че, ако се стигне до сблъсък с Апофис, това би станало през 2029 г.

Тогава руските учени успокоиха, че, заради относително малкия размер на астероида (между 250 и 350 метра), пораженията ще бъдат локални, а не глобални.

Според Доналд Йеоманс, шеф на отдел в НАСА, шансът да има сблъсък е 1 на 250 000 и това би могло да се случи през 2036 г.

Най-вероятния сценарий, който очакват американските учени, е в края на 2012 и началото на 2013 г. Апофис да доближи орбитата на Земята и, ако се окаже, че той навлезе в опасна траектория, НАСА ще промени орбитата му, като изпрати срещу него космически кораб, който да разбие скалата, и по този начин ще се намали до минимум вероятността от сблъсък през 2036 г., убеден е американският учен. С подобна технология на 4 юли 2005 г. бе разбита кометата Темпъл 1.

Други специалисти обаче са скептично настроени към подобно решение за промяна на орбитата на астероида, отчитайки разликата в масите – неговата и на спътника.

Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди откриват космическото тяло на 19 юни 2004 г. и го наричат Апофис, на името на египетско божество.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



briagnews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар