Вход | Регистрация

Апелативният съд потвърди мярката „задържане под стража” на стрелеца от Лясковец

Апелативният съд потвърди мярката „задържане под стража” на стрелеца от Лясковец
Снимка: Thinkstock/Guliver

Апелативен съд-Велико Търново потвърди мярката "задържане под стража” на Окръжен съд-Велико Търново, наложена на стрелеца от Лясковец Петко Петков. Мярката бе поискана от Апелативна прокуратура-Велико Търново.

Държавният обвинител посочи, че наказанието за такова престъпление, предвидено от закона, е лишаване от свобода от 20 до 30 години или доживотен затвор без право на замяна. По думи прокурора Свилен Цветков, съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Че Петков е опасен, доказват многобройните свидетелски показания.

Според обвинението, има необходимост от събиране на доказателства и провеждане на разпити на свидетели.

Защитата, в лицето на служебния адвокат Димитър Георгиев, поиска мярка "домашен арест”. Адвокат Георгиев подчерта, че от дома на Петков са иззети всички оръжия и за момента няма оперативна информация за наличието на други. Той посочи, че обвиняемият не може да се укрие, тъй като е в болнично заведение, в тежко здравословно състояние. Адвокат Георгиев поиска, докато Петков е в болницата, да е без белезници и каишки на краката.

Съдът счете, че предположението че Петков е извършител на деянието са обосновани. Според съдебния състав, има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдебният състав бе категоричен, че това, че Петков е с чисто съдебно минало, не е достатъчно. Необходимо е събиране на още доказателства.

По исканията на адвокат Димитър Димитров, обвиняемият Петков да се лекува без белезници и каишки по краката, Съдът заяви, че стрелецът от Лясковец е хоспитализиран в болницата и не е в неговите правомощия да се произнася по начина на лечение, който му се прилага.

Определението на Апелативен съд-Велико Търново не подлежи на обжалване.

Стрелецът от Лясковец Петко Петков постоянно питал адвоката за майка си. Това каза самият му адвокат Димитър Димитров след потвърждаване на мярката от Апелативен съд-Велико Търново.

Адвокат Димитров е посещавал обвиняемият в болницата общо три пъти. По думите му стрелецът се чувства добре, надига се от леглото и говори нормално. Защитата няма данни Петков да е буйствал в лечебното заведение. Адвокат Димитров посочи, че обвиняемият не осъзнава какво точно е сторил.

Петков е завил, че ще говори пред медии като се стабилизира, но в момента няма да дава изявления. Майката на стрелецът до този момент не се е срещала с адвоката на сина си.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар