Вход | Регистрация

Бедните в Русе 4,5 пъти по-малко от богатите

49,3% от населението на България се нуждае от специални грижи за справяне с бедността, социалното разслоение и изключването от активна трудова дейност

Бедните в Русе 4,5 пъти по-малко от богатите
thinkstockphotos.com

Най-бедните русенци имат доход четири и половина пъти по-нисък от този на най-богатите. Данните за поляризацията са от 2011 г. и са базирани на изследване на Териториалното статистическо бюро, съобщава BriagNews.

Все пак разделението между бедни и богати в Русенско е по-малко в сравнение със средното за страната. Най-голяма е поляризацията в Сливен, където бедните получават 12 пъти по-малко от богатите. Статистиката е направена заради стратегията "Европа 2020”.

От изследването на доходите и условията на живот се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели за намаляване на бедността и социалното изключване.

В България индикаторът сочи, че 49,3% от населението се нуждае от специални грижи за справяне с бедността, социалното разслоение и изключването от активна трудова дейност.

Този процент в област Русе е 41,2 или близо 97 хил. души живеят в риск от бедност. По окончателни данни от изследването, проведено през 2012 г., линията на бедност общо за страната за 2011 г. е 279,67 лв. средномесечно на лице от домакинство. Това означава, че близо една четвърт от населението живее под прага на бедност.

За русенски регион този праг е 276,83 лв. и засяга 17 процента от хората. Според данните на статистиката обаче, макар и с малко, всяка година делът на бедните намалява.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар