Вход | Регистрация

Директори на детски градини искат намаляване на децата в групите

Кметът Даниел Панов търси варианти за разкриване на нови групи

Директори на детски градини искат намаляване на децата в групите
Снимка: Север.бг

Големият брой на децата в детските градини беше тема на работна среща между директорите на детски градини, представители на синдикатите и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

С 30 деца средно работят възпитателите в 12-те детски градини в старата столица, което затруднява работата им, споделиха директорите на градините. Поради това те искат разкриването на още групи, където да се разпределят децата.

Кметът на общината Даниел Панов припомни, че въпреки нулевата за европейски проекти година и множеството трудности над 1 млн лв. са вложени в реализирани проекти за подобряване на енергийна ефективност на сградите на детските градини.

"През лятото след дългогодишна "сага" си върнахме собствеността на разширеното крило на сградата на ЦДГ"Здравец" от Министерство на отбраната", припомни г-н Панов. Предстои влагането на още около 400 хил. лв. за окончателно завършване на разширението, което в момента е в фаза "груб строеж".

По предложение на кмета възможностите за разкриване на нови групи са следните:

 - 3 нови групи може да бъдат настанени в източното крило на училище "Г.С.Раковски" след ремонт и реконструкция;

 - 2 нови групи могат да се разкрият в ОУ "П.Р.Славейков" след ремонт на допълнителна сграда;

- 3 нови групи в неизползваната сграда на филиала на ДМСГД в кв. "Кольо Фичето", отново след ремонт;

- 2 нови групи в съществуващата база на ЦДГ "Св.св.Кирил и Методий" и 1 група в ЦДГ "Рада войвода".

"Често срещана практика е при това ниво на основната такса голяма част от родителите по различни причини да не пускат децата в детска градина, но да плащат таксите и да пазят мястото. Това води до големи групи по списък, като реално посещаемостта е доста под тези цифри".

Според официална справка средно месечното посещение  на деца в групите в детските градини през последната година е от 23-25 деца.

"Поемам ангажимент в рамките на възможностите, които има общината, да работим за разкриване на нови групи, което е единствената реална възможност броят на децата в групите на детските градини да бъде намален. Апелирам към родителите за разбиране, защото на практика не е възможно всички деца във Велико Търново да посещават само детските градини в централната градска част”, заяви Даниел Панов.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар