Вход | Регистрация

Днес почитаме Христо Ботев и загиналите за българската свобода

В цялата страна се организират тържества по повод 140 години от гибелта на поета и революционера

Днес почитаме Христо Ботев и загиналите за българската свобода
Снимка: Bulfoto

140 години от смъртта на българския поет и революционер Христо Ботев се отбелязват днес в страната. 2 юни е определен и за ден, в който се почита гибелта на всички геройски загинали за свободата на родината.

Честванията по този повод се отбелязват за пръв път във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. 

198 четници водят продължителна битка с черкези и башибозук в района на върховете Камарата, Купена, Околчица на 20 май 1876 г. /1 юни по нов стил/. 94 от тях падат убити, сред които е и войводата им Христо Ботев. Голяма част от четниците са родом от Ловешко, Габровско, Великотърновско и Русенско.

Знамето на Ботевата чета е ушито през 1875 г. от Петрана Обретенова, дъщеря на баба Тонка от Русе и сестра на Никола Обретенов.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Учи в Карлово и Калофер, след което заминава за Русия, където става частен ученик във Втора Одеска гимназия. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което емигрира в Румъния.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар