Вход | Регистрация

Дунав се качва за денонощие с 28 см

На места нивото е до критичното, на места водата спада

Дунав се качва за денонощие с 28 см
Снимка: Север.бг

Нивото на Дунав се покачва.

При Русе в момента е 718 сантиметра. Покачването за денонощие е 28 сантиметра, съобщи Георги Георгиев, директор на Агенцията за проучване и поддържане нивото на реката в крайдунавския град.

При Ново село, Лом до Никопол реката е в застой и има леко спадане. Има покачване в района на Свищов, Русе и Силистра, но очакваме тази тенденция утре да се успокои, казва директорът, цитиран от БНР.

Всички отводнителни помпени станции в района работят без прекъсване, съобщи и управителят на "Напоителни системи" в Русе Валя Евтимова. По думите й, ситуацията по долното течение на реката в момента е спокойно, а отчетеният воден стълб е характерен за пролетното пълноводие. Защитните диги са в добро общо състояние, но поради липса на средства не са основно почиствани вече 4 години.

В аварийните складове на "Напоителни системи" са поставени допълнителни количества пясък, в случай на евентуален пробив в защитните съоръжения. На този етап обаче обстановката край реката е спокойна.

В Плевенска област е обявена втора степен на готовност за действие за четирите общини по поречието на река Дунав - Гулянци, Долна Митрополия, Никопол и Белене. Областният управител Илиян Йончев е разпоредил непрекъснато наблюдение на застрашените участъци и предпазните диги, както и денонощно следене на нивото на реките Искър, Вит и Осъм, които преминават през територията на областта.

За последното денонощие при Никопол Дунав е покачила нивото си с 10 сантиметра и вече достига 718 сантиметра. Критични при Никопол са високи води от 800 сантиметра.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар