Вход | Регистрация

Кой ще гласува и кой ще го наблюдава?

Кой ще гласува и кой ще го наблюдава?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изборите "чукат" на вратата, а кой ще гласува? В избирателните списъци в страната това са 6 875 199 души.

Поне до този момент информацията е такава. Все още не се знае колко ще бъдат точно избирателните секции и избирателите, които са вписани за гласуване в тях, защото 48 часа преди изборния ден се съставят списъците в лечебни заведения, домове за стари хора, места за задържане, казват от ЦИК, цитирани от БГНЕС.

За вота към момента има регистрирани наблюдатели от 39 неправителствени организации. Общият брой наблюдатели, регистрирани до вчера е 17 429. Международните наблюдатели са от 7 организации, общият им брой е 69. Застъпници извън страната има за кандидатските листи на две политически сили - ДПС и Атака и са общо 68.

ИК възложи на ГРАО до 9 октомври да предостави информация дали и колко са случаите с двойно гласуване или гласуване без избирателни права извън страната.

Експерименталното гласуване с машини няма да бъде отчитано при резултатите. Така всеки избирател, който иска да гласува трябва да гласува и с хартиена бюлетина. Машинното гласуване за вота ще се проведе в 300 секции в 5 изборни района. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар