Вход | Регистрация

Резултати от местните избори в областните градове на Централния север

Само кметът на Ловеч запазва поста си след оспорваната надпревара в региона

Резултати от местните избори в областните градове на Централния север
Снимка: Булфото

Близо 60% от подкрепата на гласоподавателите спечели новият кмет на Русе Пламен Стоилов. За кмет в общината на крайдунавския град са дали вота си 57 214 избиратели, или 38, 80% от общия брой на имащите право да отидат до избирателните урни. Макар и резултатите от паралелното преброяване да не са меродавни, според специалистите дори и да има евентуални размествания, те ще бъдат минимални.

В деня на вота в Русе бяха подадени няколко жалби за нарушения на изборния закон, но всички те бяха отхвърлени като неоснователни.

Във Велико Търново балотажът бе далеч по-оспорван, като кандидатът на ГЕРБ за кмет на общината Даниел Панов спечели 51,81% (18 511 гласоподаватели) срещу 48,19% (17 218 избиратели) за Николай Илчев от БСП.

Действителните бюлетини в административната единица с център старата столица са 35 729, а нередовните вотове - 1067.

В Ловеч балотажът също бе доста оспорван, но за разлика от Русе и Велико Търново досегашният кмет Минчо Казанджиев запази поста си и ще управлява града на люляците за трети мандат, печелейки срещу кандидата на ГЕРБ Корнелия Маринова с минимална преднина. Казанджиев е събрал 52,1% от подкрепата на съгражданите си, което се равнява на 12 606 гласоподаватели срещу 47,9% за опонентката му (11 590 гласа).

Доц. Димитър Стойков е новият кмет на Плевен според протоколите от секционните комисии в общината, които показват, че той има минимална, но достатъчна преднина срещу дългогодишния управник на града Найден Зеленогорски. Кандидатът на ГЕРБ води само с 389 гласа, като за него са дали вота си 28 257 плевенчани, а за досегашния градоначалник - 27 868 избиратели. Процентното съотношение между двамата претенденти за кметския стол е 50, 35% към 49, 65%. Избирателната активност на вчерашния балотаж е била почти 47%.

Единственият областен град в Централна Северна България, в който бе избран кмет на първия тур на местните избори през 2011 година, е Габрово, където Таня Христова от ГЕРБ спечели убедително още на 23 октомври.


 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар