Вход | Регистрация

Световен ден на детето

На 20 ноември УНИЦЕФ насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни по света, свързани с насилие и тормоз

Световен ден на детето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Светът отбелязва Световния ден на детето - 20 ноември.

На тази дата УНИЦЕФ насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни по света, свързани с насилие и тормоз, които остават скрити или подценени.

"Твърде често тормозът остава в сянка - незабележим и неадресиран, а още по-лошото е, че често той се приема като нещо нормално. Насилието не само наранява деца, то подкопава структурта на обществото и влияе на продуктивността, благоденствието и просперитета му. Никое общество не може да си позволи да игнорира насилието над децата.”, казва Антъни Лейк, генерален Директор на УНИЦЕФ.

Насилието над деца съществува под различни форми. То може да е домашно насилие, сексуално насилие, както и строги възпитателни практики. Често насилието над деца се проявява в райони засегнати от войни или конфликти. Това причинява не само физическа, но и психическа травма на децата.

Има разработени подходи, които имат за цел да предотвратят и да отговорят на насилието над децата. Те включват подкрепа за родителите, семействата и всички останали, грижещи се за децата; подобряване на уменията и възможностите за самозащита на децата; усилена работа за промяната на обществените нагласи, толериращи насилието и дискриминацията; реформиране и налагане на политики и закони защитаващи децата.

УНИЦЕФ стартира по-рано тази година, своята кампания #ENDViolence Against Children. Тя не само насърчава за публично признаване на проблема с насилието над деца, но и призовава за подкрепа и ангажимент с местните граждански движения, за да се адресира този сериозен глобален проблем. Организацията  отбелязва и важната работа на Child Helpline International (CHI) – глобална мрежа от 173 горещи телефонни линии в 141 страни. Днес CHI празнува 10-та си година. В глобален доклад, представен днес, CHI отбелязва, че за всички 10 години от нейната работа, 17% от всички потърсили помощ и съвет са били случаи на тормоз и липса на грижи.

През 1954 г. Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на детето. На тази датата се отбелязват и годишнините от приемането от Общото събрание на ООН на Декларацията за правата на детето (1959) и на Конвенцията за правата на детето (1989). В нея е записано, че всяко дете, навсякъде по света има правото на оцеляване, на развитие и на защита от всякакви форми на насилие.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар