Вход | Регистрация

Стотици полицаи вардят евро урните

За нарушенията може да се съобщава на специализиран телефон

Стотици полицаи вардят евро урните
thinkstockphotos.com

Общо 413 секционни избирателни комисии във Великотърновска област ще бъдат охранявани от 393-ма служители от ОДМВР – В. Търново, РУ "Транспортна полиция” – Г. Оряховица, "Гранична полиция” – Свищов и ОУ "ПБЗН” – В. Търново.

Полицейски служители, включени в т. нар. "подвижни групи", ще осигуряват добър обществен ред и сигурност по време на провеждане на изборите за членове на Европейския парламент – 25 май 2015 г. Те ще отработват и сигнали за престъпления против политическите права на гражданите, свързани с изборния процес и други престъпления.  

Извършени са предварителни охранителни огледи на помещенията и сградите, където ще се помещават избирателните секции на територията на област В. Търново. Те ще се охраняват от полицейски служители.

Охраната им ще започне в събота, след като секционните избирателни комисии приключат с подготовката им. Помещенията ще бъдат запечатани и до започването на изборния ден вътре няма да се допускат лица по никакъв повод.   

В изборния ден полицейските служители ще следят за спазване на добър обществен ред и изборния кодекс. В сградите и  помещенията за гласуване няма да се допускат граждани с оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на останалите граждани, както и такива в явно нетрезво състояние и с непристойно поведение. Няма да се допуска и внасянето на обемисти пакети и багаж. 

След приключване на изборния ден автомобилите, превозващи изборните материали ще се съпровождат от служебни автомобили на МВР.  

За престъпления против политическите права на гражданите и други правонарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на изборния процес сигнали и жалби ще се приемат на откритите от 08,30 ч. на 23 май 2014 г. до 08,30 ч. на 26 май 2014 г. телефони в ОДМВР – В. Търново 062/ 662 499 и 062/ 662 500, както и на тел. 112.

От областната дирекция на МВР напомнят, че подаваните на откритите линии сигнали трябва да са съотносими към дейността на МВР.

Освен това от ОДМВР – В. Търново напомнят на гражданите, че звената "Български документи за самоличност” при ОДМВР – В. Търново, при РУП и Миграция ще съдействат на българските граждани и граждани на Европейския съюз с право на глас, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в изборния ден – 25 май 2014 г. В събота - 24 май гишетата ще работят от 08,30 ч. до 17,30 ч., а в неделя – 25 май от 08,00 ч. до 16,30 ч. 

Осигуряването на спокойни, честни и прозрачни избори е отговорност на всички ангажирани с изборния процес институции.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар