Вход | Регистрация

Топ 5 "Кокошкари" - месец септември

Топ 5 "Кокошкари" - месец септември
thinkstockphotos.com

Апаши, по-апаши, най-апаши... И през септември полицейските бюлетини в Централния Север отчитат не малко обири и кражби, авторите на някои от тях вече са заловени.

Дали, за да си "начешат крастата" или посегателството върху чуждо имущество е станало за някои "втора природа" - извода може да си направи всеки за себе си. От нас се иска да ви представим "героите с 5-минутна слава"...


5. Обзавеждане на аванта

Млад мъж (току-що излязъл от детско-юношеската възраст на години) бил задържан от полицията в РУП-Угърчин. Причината била, че "сгазил" лука.

На 25 септември около 10:00 ч.в полицейското управление бил получен сигнал за разбита къща в с. Драгана. Установено е, че са отнети множество предмети, вещи и ел. уреди за домакинството.

Полицията се захванала за работа и само след броени дни истината "лъснала" - извършителят бил 21 годишен мъж от с. Бежаново. Той бил задържан, а вещите, предмет на престъплението, са намерени и изети по надлежния ред. В процес на работа е установено, че задържаният е извършител и на друга кражба от къща в селото, при която е отнел цветен телевизор, който също е намерен и иззет. По случая са образувани досъдебни производства и РУП-Угърчин продължава работа.



4. "Меден" обир

Сигнал за откраднати медни съдове от частен дом получили на 24 септември в РУП-Тетевен. При проверката органите на реда установили, че апашът, проникнал в жилището е отнел меден казан с вместимост от 40л., 2 бр. медни казани с вместимост от 15л. всеки, меден тиган и 50 кг. медни кабели за скраб. И без да "хвърляме карти" може да се досетим какъв алъш-вериш ще направи с тях крадецът. Полицията е образувано досъдебно производство по случая, но засега не се съобщава дали "медния" обирджия в задържан.



3. Никой не е по-голям от хляба и от...ралото

Трима мъже - П. П. 18-годишен от гр. Ловеч, М. З. 24-годишен от с. Хлевене, обл. Ловешка и И. Д. 59-годишен от с. Радювене, обл. Ловешка били заловени от полицията - за открадната техника от двора на бившата мелница в Ловеч. Не си мислете обаче, че мераклиите на "дядовото рало" смятали да го използват по предназнчение и да си "изкарват хляба" с него. Не – те обичали "на работата лекото и на хляба мекото". Организационно-издирвателните мероприятия от полицията обаче дали бърз резултат и то преди на техниката, с която нашите деди си изкарвали хляба с пот на челото, да й бъдат заличени дирите - апашите били заловили, докато демонтирали части от плуга за оране.

Вещите, предмет на престъпление, са намерени и иззети по надлежния ред. Извършителите на престъплението са привлечени в качеството им на обвиняеми в присъствието на защитник и задържани за 24 ч. По случая е образувано бързо досъдебно производство.



2. "Парите или живота?"

На обичайния въпрос при обир "Парите или живота?", един застрашен от ограбване отговорил "Живота, защото парите си ми трябват!". Това е виц, но обирът, извършен в името на живот, не е. И, въпреки всичко, нарушителят на закона, посегнал да открадне или да ограби, трябва да отговаря пред Темида...

... На 25 септември 42-годишен жител на с. Бежаново, което се намира на 35 км от Плевен и Ловеч, влязъл в аптеката на селото и заплашил служителя със саморазправа. Повод за агресивното му поведение била нуждата от инсулин. Стреснат от поведението на "клиента", аптекарят дал това, което му било поискано... един флакон инсулин.

В РУП-Луковит е образувано досъдебно производство по случая.



1. С упорита "работа" се "расте" и в криминогенната "кариерата"

Четиричасова тематична операция по линия "Престъпления против собственността", проведена на територията на РУП-Пордим на 4 септември, дала резултат.

Разкрити са вандалските действия на петима местни, които на 29 август около 20:00 часа са разбили вратата на фургон на брега на язовир "Малката Садина" край Пордим. От там мъжете откраднали 3 рибарски  мрежи х 120 м., 4 стола, 4 одеала и рибарски пренадлежности – винтер и 4 въдици. Задигнатото е на стойност около 3000 лева. Установена е самоличността на извършителите – двама 25-годишни, 27-годишен, 23-годишен и 18-годишен. Всички те имат криминални прояви за кражби, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, а трима са и осъждани. В  хода  на  проверката  е  установено, че петимата са посетили язовира с цел  бракониерски  риболов, като след употреба  на алкохол са извършили вандалски  действия спрямо имуществото на арендатора, намиращо се във фургона. Вещите  не са отнети, а са унищожени и повредени. Рибарските мрежи са срязани и   унищожени, столовете са  изхвърлени в язовира, одеалата са нарязани и са  негодни за  употреба, а  във вътрешността  на  фургона  са  нанесени   материални  щети. За престъпление по чл. 216, ал 1 от НК продължава работа.

В рамките са същата операция е разкрита и друга кражба. При проверка в частен дом в село Мечка са открити вещи, обект на кражба от друга къща в селото. Разследването започнало на 2 септември, когато 62-годишна плевенчанка е установила, че чрез изваждане на дървена врата от пантите на селскостопанска постройка от имота й са откраднати ел. машина за ронене на царевица, 60 арматурни пръчки по 2 метра, машина за бразнене /копачка/, 3 брадви, 2 коси, метален синджир около 3 метра, права лопата, сърп и неопределен брой парчета ламарина.

След оперативни действия извършителят е разкрит – 32-годишен местен жител, който в биографията си има заявителски материал за престъпление по чл.218 «б»,  два - по чл.195, ал.1, т.3, един заявителски материал - по чл.170, четири - по чл.194, ал.1, един - по чл.195, ал.1, т.2,  един - по чл.339, ал.1 и два - по чл.195, ал.1, т.4 от НК, както и осем криминалистически регистрации и  и  4 съдебни   дела   на   Районен съд - Плевен.

Извършени  са  претърсвания  на  три  адреса   в  село Мечка. В един от тях е намерена и предадена доброволно ел. роначка за царевица, обект на престъпното   посегателство. Установено  е,  че  роначката е продадена от извършителя за 30 лева. Вещта е разпозната от собственичката  и  се  намира  на  съхранение  в  РУП-Пордим. Уведомен е наблюдаващ прокурор. Извършителят е задържан за 24 часа. По случая продължава работа разследващ полицай. 

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар