Вход | Регистрация

Удостоиха спортист и диригент с титлата "Почетен гражданин"

Добромир Карамаринов и Димитър Матеев бяха отличени със званието заради заслугите им към Дряново

Удостоиха спортист и диригент с титлата "Почетен гражданин"

По случай традиционните празници на град Дряново бяха връчени удостоверенията на носителите на званието "Почетен гражданин" на града.

Добромир Карамаринов бе удостоен със званието заради изключителните му заслуги към града и общината в областта на спорта.

Почетен гражданин на Дряново посмъртно стана и Димитър Савов Матеев по повод 100-годишнината от рождението му и приноса му за обогатяване на културното наследство на града.

Добромир Карамаринов е национален състезател на България на 400 м бягане с препятствия, многократен шампион на България и Балкански шампион в тази дисциплина.

Освен това Карамаринов е президент на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА), президент на Балканската асоциация на атлетическите федерации, член на Съвета и Състезателния комитет на Европейската атлетическа асоциация, дългогодишен водач на Националните отбори на европейски и световни първенства по лека атлетика, лектор в Националната спортна академия.

Идвайки в Дряново от Велико Търново през 1949 година, Димитър Матеев става диригент на Духовия оркестър към Вагонния завод, който по-късно прераства в градски. През 1952 година е ръководител на смесения хор при завода, който по-късно става Ансамбъл за песни с оркестър и дълги години изнася концерти в Дряново и цялата страна.

Заради заслугите на Матеев към певческото изкуство през 1962 година е удостоен с орден "Кирил и Методий". Уникалното в случая е, че заедно с диригента същият орден получава и Ансамбълът за песни. Такива двойни отличия и награди се давали тогава само за сериозни постижения в областта на музикалната култура на страната.

 

 

 

 



Източник: Община Дряново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар