Вход | Регистрация

Уникална карта на българските шевици показаха на МТИ"Културен туризъм"

Ирен Ямами със свои ученички по бродерия от Япония извезаха уникална карта на България

Ръчно везана карта на България и ревю на традиционни български шевици показаха в първия ден на Международното туристическо изложение "Културен туризъм". То беше открито вчера във Велико Търново от кмета на града Даниел Панов в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Уникалната карта е везана цяла година от българката Ирен Ямами, живееща от 30 години в Япония, заедно с японки, членове на училището за българска шевица там. Ирен Ямами е сред създателите на Работилница "Седянка" и автор на книгата "Архаични символи в бродерията", представена у нас през 2012 г.

Интригуващо за паното е също, че всяка област в страната ни е представена със специфична шевица. Обратната му страна е от зелен плюшен плат, където е избродиран надписът "Работилница "Седянка".

Кметът Даниел Панов сподели, че е изключително впечатлен от инициативата на Работилница "Седянка", които със своите занимания целят съхраняване на автентичните женски занаяти. Той обеща, че винаги ще оказва подкрепа за начинанията им. Заедно с министър Ангелкова той пое ангажимент за издаване на книга, обединяваща традиционни български занаяти и традиции.

Работилница "Седянка" традиционно участва в изложението "Културен туризъм", където представя автентични техники в съвременни интерпретации – българска бродерия, шевици, плетене от царевична шума, плъсти. Тази година гостите от Япония, водени от г-жа Ямами, представят на гостите и посетителите на изложението и работилници за японска техника за плетене на гривни и темари, използвани за украса на домовете в Япония.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар