Вход | Регистрация

Филмират живота на д-р Стефан Черкезов

Варненска телевизия обикаля Великотърновския край и се среща с роднини и съседи на героично загиналия лекар

Филмират живота на д-р Стефан Черкезов

Документален филм за живота на д-р Стефан Черкезов, загинал героично при спасяването на пътници от горящ автобус, снима варненска телевизия. Преди дни екип на телевизията засне кадри от град Стражица, селата Виноград, Стражишко, и Стрелец, Горнооряховско, свързани с известния лекар, чието име носи Великотърновската болница.

Журналистите от MU- Vi TV- първата университетска специализирана телевизия от варненския Медицински университет ще завършат лентата до 15 август, когато се навършват 52 години от саможертвата на д-р Черкезов.

На 15 август - Успение Богородично, през 1963 година младият участъков лекар в с. Стрелец спасява от горящ автобус 47 пътници. Той остава последен в автобуса и впоследствие умира в горнооряховската болница от изгарянията.   

"Филмът е част от документална поредица, посветена на бележити специалисти в областта на българската медицина", сподели Силвия Николова, автор и сценарист. "Една от залите в университета носи името на д-р Стефан Черкезов. С филма искаме да съхраним паметта за този достоен лекар и човек с голямо сърце.”

Режисьор на документалния филм е Христо Стойчев, оператор Евгени Христов, в екипа е още и Красимир Костадинов. В родното село на героя Виноград журналистите се срещнаха със съученици, роднини и съседи на д-р Черкезов. Всички те го описаха като скромен и почтен човек, който в последния момент разменил билета си за обедния автобус, за да следи за здравето на децата и възрастните хора в рейса.

Екипът посети и основното училище, в което е учил малкият Стефан, църквата и родната му къща, която вече е собственост на чужд гражданин и е превърната в руина. Пред камерата застанаха още кметът на Виноград Петър Петров, и общинският кмет на Стражица инж. Детелина Борисова.

Те изразиха готовност да установят контакт със сегашния собственик на къщата, който не посещава селото и не я стопанисва, за да я откупят за нуждите на Общината. Плановете са тя да бъде възстановена и превърната в къща-музей.

Екипът посети и близкото село Стрелец, в който 26-годишният д-р Черкезов е работил като участъков лекар. Във Велико Търново бяха направени кадри във великотърновската болница, която носи името на геройски загиналия медик, проведе се и среща с областния управител проф. Пенчо Пенчев.

Предстои екипът да се свърже със сестрата на д-р Черкезов – Вера, която живее в София и с дъщеря му Антония, която живее в Германия.

Преди 3 години датата 15 август бе обявена за Ден на спасението с решение на Министерски съвет. Повод е героичната смърт на д-р Черкезов, като на този ден се оказва признателност и почит към саможертвата на загиналите при спасяване на човешки живот.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар