Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Виното - празник за душата!

Няколко съвета как да разпознаем добрата божествена напитка

Виното - празник за душата!
Снимка: Thinkstock/Guliver

In vino veritas /Във виното е истината - б.а./ са казали древните римляни.

И са били много прави. Всеки "развръзва" езика си и разкрива душата при поемането на прилично количество от божествената напитка. Така  е и до днес.

Няма празник, особено и на 14 февруари - Денят на виното и любовта, който да е минал без гроздовата течност.

Не случайно и творецът се е вдъхновявал и писал текстове, пропити с истина, романтика и красиви сравнения.

За да преминава всеки ваш ден в празник за душата, ето няколко неща, които е добре да знаем за вината:

Бяло вино

Бялото вино е всъщност жълто. Получава се от бял или червен сорт грозде при самоток. Тъй като цветът на виното се получава от контакта на извлечената течност с ципата на зърната, които съдържат оцветяващи агенти наречени танини, този контакт трябва да бъде избегнат. Именно танините са "виновниците" за охлаждането на виното и поради тази причина белите вина издържат по-малко от червените.

Цветът на тези вина варира от прозрачен до наситен златисто-жълт с оттенъци в зависимост от сорта, реколтата и климата. Белите вина имат богат диапазон от вкусовете - от много сухи до сладникави. Те са перфектното питие за лятото.

1191683

 

Червено вино

За разлика от белите, червените вина се произвеждат единствено от червените сортове грозде. Цветът се получава от ципата на семките. Може да бъде наситено червен до прозрачно червен, със загатнати виолетови нюанси в зависимост от отглеждане - керемидено - кафяви оттенъци. Традиционно отглеждане в дъбови бъчви. Идеално е за по-студено време.

Розе

Обратно на популярните заблуда, розето не се прави от смесването на бяло и червено вино. То се произвежда от червен сорт грозде по технология за бяло вино. Това означава, че за да се получи деликатен розов цвят контактът на течността с ципата на зърната е много малък, само няколко часа, след което те се премахват.

1191684

 

Препоръчвани бели вина:

Совиньон блан - Това са едни от най-фините, леки и елегантни вина, те са сухи, освежаващи. Имат приятен сламеножълт цвят. Долавят се цитрусови нотки като букетът може да е билков или тропически характер. Уникалното за совиньо блан е, че е единствено сорт, който се комбинира добре с домати.

Подходящи салати: салата Капрезе, синьо сирене, пише и суши.

Ризлинг - Да не се бърка със сладко вино. То може да бъде или крайно десертно или крайно възкисело. Има загатнати златисти нотки в цвета, добра плътност, ароматите са му на зелена ябълка, лимон или лайм, прясно окосени треви.

Подходящи храни - зелена салата с дресинг лимон, пушена сьомга, суши или пиле.

Шардоне - Шардонето е единствения винен сорт, който се използва за производството на шампанско. То е престижен винен сорт с богат и тежък вкус. Цветът му е с меден оттенък. Ароматът му е интензивен с нотки на зрял жълт плод, цитруси, пъпеш, ананас и смокиня.

Подходящи храни - морски дарове, плато, френски сирена, ястия със сметана, спагети.

Траминер - Това са най-флоралните и парфюмирани вина. Сухи, силно ароматни. Цветът им е наситен и златист. В аромата преобладават нюанси на цветя - роза, акация и подправки.

Подходящи храни - пикантгна азиатска кухня, солени и пушени ястия, бели меса, риба.

Мускат - От този сорт грозде се правят най-висококачествените десертни вино. Те са сухи, плътни, с интензивен и хармоничен аромат, с цветист характер, наподобяващ мириса на виолетки, индрише и жасмин. Отлично е за аператив защото възбужда апетита и сетивата.

Подходящи - сирена, екзотични ястия, маринова риба, плодове, миди, десерти.

1191686

 

Препоръчвани червени вина:

Пино ноар - От този сорт се произвежда шампанско. Младите вина от този вид се отличават с рубинено червен цвят. Те са елегантни, с нежен вкус, загатнати таниини и балансирана сухота. Имат аромат, съставен от нюанси на касис, малина, сушена череша, черница, малина.

Подходящи храни: ястия с патица, сьомга, заек.

Мерло - Елегантен сорт с наситено червен цвят и меки танини. Ароматът наподобява синя слива, зряла череша, червени и горски плодове.

Подходящи храни - изчистени червени меса, сирене бри

Каберне Совиньон - Счита се за един от най-престижните сортове за производство на червени вина. Тези вина имат хармоничен и плътен вкус. Ароматът им е на червени плодове, подправки, дим, а в определени видове - на ванилия, карамел и сладка пура.

Подходящи храни - мазни храни, печени меса, скара

Мавруд- Това е типично български сорт. Цветът му е рубинено червен с керемидено-кафяви отенъци. Вкусът му е мек, плътен и хармоничен. Приятният аромат се отличава с нотки на къпина, пушек, мокри листа.

Подходящи храни - баница с козе сирене, цедено козе мляко със смокини.

1191696

 

Съвети:

Бялото вино се сервира студено - между 6 и 12 градуса, но никога не с лед. Същото се отнася и за розето. Червеното вино обикновено се съхранява на стайна температура, но се сервира от 16 до 18 градуса, т.е преди консумация може да се постави на студено за кратко или да се потопи в шампаниера пълна с лед.

Пенливото вино пийте с температура 4 до 5 градуса, а шампанското от 6 до 8 градуса.

Винаги започвайте с леки преди тежки вина, млади преди стари и бели преди червени вина. Десертните винаги са накрая.

Шампанско

Чашите за шампанско трябва да отговарят на две основни изисквания - да поддържат престижа на напитката и да позволяват да се оценят достойнствата й (цвят, вкус и аромат). Колкото се отнася до всичко останало, можете да избирате сами, но е необходимо да имате предвид няколко прости правила.

Помнете, че формата на чашата оказва влияние на "играта" на газовите мехурчета. Колкото по-заострено е дъното на чашата, толкова по-трудно ще е образуването на мехурчета, затова някои производители създават звезда на дъното на чашите. Но върху образуването на мехурчетата се отразяват отрицателно и остатъците от миялните препарати, поради което се налага чашите да бъдат добре измивани и подсушавани. Все пак като най-подходящи за сервирането на шампанското са се наложили тесните и продълговати чаши, тъй като в чашите за вино пяната не се задържа, а букетът бързо се разсейва.

1191714

Температурата за сервиране на шампанското трябва да е между 6-8°C. При възможност бутилката с шампанско трябва да се охлажда в специален за целта съд, наподобяваш кофа, на дъното на който са поставени няколко шепи лед и е добавена студена вода. Бутилката трябва да престои в този съд поне около час. Ако нямате възможност да използвате този метод, можете да поставите шампанското и в хладилника за около 2.5-3 часа. Имайте предвид обаче, че прекалено охладеното шампанско губи вкуса си.

За да отворите правилно бутилката с шампанско, трябва да следвате няколко прости правила. На първо място е необходимо да държите бутилката правилно, но ако смятате, че нямате достатъчно опит, по-добре е да не се опитвате да отворите шампанското пред гостите. Избягвайте да разклащате бутилката, за да не се получи изстрел при отварянето й. Отстранете телта и като държите бутилката наклонена, започнете внимателно да разхлабвате корка, завъртайки го бавно.

С практика ще придобиете опит и ще можете спокойно да отваряте бутилките с шампанско дори пред очите на вашите гости.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар