Вход | Регистрация

България ще се бори за „Южен поток“

Според външния министър Кристиан Вигенин по този въпрос у нас „цари единомислие“

България ще се бори за „Южен поток“
Снимка: Булфото

България ще направи всичко, което зависи от нея, за да бъде изграден газопроводът "Южен поток", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю за ИТАР-ТАСС, предаде БНР

Според външния ни министър по този въпрос в България "цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите". Проектът е с "много голяма стойност", тъй като ще осигури руски газ "независимо от транзитни страни".

"Независимо от нашето желание да помогнем на Украйна да се стабилизира, ние виждаме, че ситуацията там едва ли ще остане спокойна в достатъчно далечна перспектива". България и ред други страни от Евросъюза не са длъжни да бъдат заложници на тази нестабилност, заяви българският първи дипломат пред руската официална агенция.

Преди дни Европейският парламент прие резолюция, която няма задължителен характер, но призовава европейските страни да се откажат от "Южен поток".

В интервюто за ИТАР-ТАСС Вигенин посочва, че България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители":

Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар