Вход | Регистрация

ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси

ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси
pixabay

Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, подготвен от депутати от ПП-ДБ. 

Целта е борба с дезинформацията в онлайн пространството. 

С измененията се въвеждат компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системни рискове. 

Предлага се актовете за налагани ограничения да бъдат публикувани на интернет страницата на наказващия орган. Ако в тридневен срок от публикуването лицето не преустанови нарушението, наказващият орган подава искане до председателя на Софийския районен съд да за спиране на достъпа до тези интернет страници или адреси. Съдът трябва да се произнесе до 72 часа от постъпването на иска. 

В мотивите към законопроекта е записано, че с предложените изменения се решават различни проблеми - от т.нар. тролски ферми, които координират неавтентично поведение в социалните мрежи до разпространение на заблуждаващи реклами за хранителни добавки чрез нерегламентирано използване на имена и лица на известни личности. 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар