Вход | Регистрация

Ще повишават финансовата култура на българина

Обучението ще бъде още от средното училище

Ще повишават финансовата култура на българина
МС

Повишаването на защитата на потребителите и в частност защитата на потребителите на финансови услуги е сред приоритетите, залегнали управленска програма, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на откриването на Регионалната конференция "Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност".

"Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения", отбеляза премиерът.   И обърна внимание, че в проектозакона се предвиждат по-ефективни способи за извънсъдебна защита - чрез създаване на четири специализирани помирителни комисии в секторите на финансовите услуги, енергетиката, телекомуникациите и превоза на пътници.

"Нещо повече - една от причините за кризата в световен мащаб от 2007 – 2008г. е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и на някои финансови инструменти", подчерта премиерът. По думите му загубата на доверието на инвеститорите и потребителите на финансови услуги във финансовите институции и във финансова система като цяло, задълбочи ефекта от кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици от кризата.

И изтъкна, че относителният дял на приходите към края на април в бюджета спрямо плана е 30,5. В последните пет години той никога не е бил по- висок.

"Давайки си сметка, че финансовото образование е въпрос, който изисква трайно решение от най-ранните етапи на образователната система, започнахме работа по Национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за периода 2014-2018г. Тя предвижда широк кръг от мерки на основата на партньорство между държавата, финансовия сектор, неправителствените и браншови организации. Предвижда се финансовото обучение да бъде включено поетапно в средните училища", каза още премиерът Орешарски.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар