Вход | Регистрация

Японската кухня разкри тайните си пред търновци

Готвачът на японския посланик приготви традиционни ястия за 100 гости

Японската кухня разкри тайните си пред търновци

Японска кухня беше демонстрирана снощи във Велико Търново като част от 22-рите дни на японската култура у нас. Лично майстор-готвачът на японския посланик Теруясу Кошива представи типични за националната кухня на Япония ястия в хотел "Янтра".

Председателят на Бългрското дружество за приятелство с Япония за Велико Търново г-жа Валентина Дянкова откри кулинарната вечер, която уважиха повече от 100 гости. Студенти от ВТУ от катедра "Японистика", културни дейци, кметът на Велико Търново, преподаватели, журналисти и приятели на японската култура едва се побраха в двете зали, предвидени за настаняване на гостите.

Негово Превъзходителство Посланик Макото Ито отправи искрено приветствие към организаторите на проявата, чийто представител беше г-жа Дянкова, и изрази желанието си за утвърждаване на близките взаимоотношения между България и Япония. Той благодари на студентите от ВТУ за жеста им на приятелство и загриженост, изразен чрез събиране на средства за нуждаещи се семейства в Япония след опустошителното бедствие там през март. Г-н Макото Ито представи и своя главен готвач, който от година приготвя най-изискани ястия в посланическата резиденция.

Кратка презентация на български език на основните характеристики на японската кухня направи културното аташе на Япония за България г-жа Ая Отаки. Тя запозна присъстващите с типични хранителни продукти в своята страна като ориз, мисо /подправка от ферментация на ориз, соя или ечемик/, японската горчица уасаби, както и с маниера на хранене у тях.

В Япония има най-много столетници на глава от населението и една от причините за това е начинът им на хранене, съобразен със сезона и продуктите, който той предлага, както и изключително здравословният начин на готвене. От особена важност за японската трапеза е естетичното подреждане на храната и приборите, за да се засити не само стомаха, но и душата, сподели с усмивка г-жа Отаки.

С изключителна прецизност и майсторство протече кулинарната демонстрация на Теруясу Кошива. След като предварително беше приготвил порции за 100 гости, той се зае нагледно да представи процеса на готвене на суши от риба тон, супа от соева паста с водорасли и миниатюрни гъби, както и свинско с картофи по японски.

Най-известното японско ястие в чужбина, сушито, се оказа, че не е никак лесно за приготвяне. Г-н Кошива дори сподели, че в страната му има специалисти по суши, които приготвят едно парче суши за 10 секунди. Той показа техниката на рязане на рибното филе, майсторската обработка на ориза с пръсти и красивия начин на подреждането му в чиния.

Всички гости имаха възможност да вкусят от малко познатата японска храна под звуците на нежна японска музика и дори да се престрашат да приготвят някой деликатес с известния готвач.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар