Вход | Регистрация

Русе 21°C

Над 220 млн. евро за доплащане на земеделските стопани през 2014 и 2015 г.

Въвежда се единна схема за доплащане в Европейския съюз

Над 220 млн. евро за доплащане на земеделските стопани през 2014 и 2015 г.
Снимка: Север.бг

"За 2014 г. България предвижда 150 186 000 евро, а за 2015 г. - 71 024 000 евро национални доплащания на площ. Доплащанията за добив на памук няма да надвишават 556 523 евро за 2014 г. и 295 687 евро за 2015 г. Средствата ще се дават на земеделските стопани като допълнителни към основното плащане за отглеждане на култури".

Това каза експертът от Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в МЗХ Петър Петров на семинар във Велико Търново. На форума бяха представени новите възможности за финансиране на фермерите след промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за новия програмен период 2014 - 2020 година.

На форума в Деня на отворените врати присъстваха и експерти от Дирекция "Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните, както и представители на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) във Велико Търново, които представиха възможностите за консултиране на фермерите на място, в техните офиси.

Общата селскостопанска политика и директни плащания по Стълб 1 включват няколко компонента за промени в схемата за единно плащане /СЕП/. Като един от основните параметри е въвеждането на многопластова система с отделни изисквания по всяка схема и заместването на СЕПП и СЕП с единна схема за целия Европейски съюз. По думите на Петров "страната ни няма опит в прилагането на тази нова система, необходими са много усилия и предизвикателството е към всички".

Друг характерен елемент е въвеждането на понятието "активен фермер". Отговаряйки на този критерий и заявили през 2011 г. помощ по СЕПП, фермерите ще бъдат подпомагани със средства през 2014 г. Подпомагане "от резерва" ще има за пропусналите кандидатстването през 2011 г., но отговарящи на условията за започната дейност през последните 5 години и възрастова граница на кандидата до 40 г.

Предвижда се ограничаване на приема на нови фермери в сектора и въвеждането на "таван на плащанията" за големите бенефициенти. Позицията на експерта бе, че секторът определено има потенциал - и земя, и човешки ресурс, и е необходимо да се води дискусия по този въпрос. Още един вариант за финансиране на земеделските стопани предвижда новата политика - некандидатствалите за подпомагане фермери ще могат да си закупят или да си наемат права за плащане.

Акцент в срещата със земеделските стопани бе и мярка 214 "Агроекологични плащания", за която предстои да бъдат подавани заявления от 1 март за подпомагане по мерките по ос 2, които се прилагат на площ.

________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар