Вход | Регистрация
Русе 21°C

Друго си е да ви сготви кмет за Гергьовден!

Рецептата и изпълнението за агнешкото ги дава русенския градоначалник Пламен Стоилов

Друго си е да ви сготви кмет за Гергьовден!
Снимка: zdravedae.com

Може би малко хора знаят, че градоначалникът на Русе освен да кметува, може и да готви.

За празника на Русе – 6 май, Пламен Стоилов приготви вкусно агнешко със спанак.

Въпреки че той не разполага с много свободно време, поради натовареното си ежедневие, споделя, че именно когато готви си почива и се разтоварва психически. Научил се по неволята. Бил само в IX-и клас, когато приели майка му за два месеца в болница.

Като загорил две яденета и започнал да чете готварски книги, много бързо се научил да готвиПо това време започнал да прави и палачинки, чиято гъстота на сместа е усвоил до тънкост.

Кметът с охота разказва и за готварските си "подвизи" във Военното училище във Велико Търново, където условията били много трудни за готвене. 

Научил се и да бере гъби /разпознава ги до една/ и да ги пече… Импровизиран котлон били две ютии, които се загряват, върху тях се поставя чиния от алпака, сипва се малко олио и гъбите се изпържват идеално. Може и подправки да се сложат. /Моля, не изпробвайте това вкъщи/.

Признава си, че е най-добър в супите. Особено рибена. 

Негов приоритет до ден днешен вкъщи остава приготвянето на скара, дивеч и на риба, защото са по-специфични. Все по-често приготвя зеленчуци на скара, които приятелите му оценяват като много вкусни. 

Ето и кметската рецепта:

Агнешко със спанак

Продукти:

Агнешко месо от бут – 1, 5 кг.
Лук – 300 грама
Моркови – 250 грама
Спанак – 800 грама
Олио – 150 грама
Сол – 20 грама
Червен пипер – 20 грама
Магданоз – една връзка
Пресен джоджен – една връзка
Ориз – 200 грама
Домати – 150 грама
Вода – 600 грама

Начин на приготвяне: Месото се реже на порции по 140-150 грама всяка. Глазира се в сгорещена мазнина. Прибавят се на дребно нарязаните лук и моркови. Месото се овкусява със сол, черен пипер и червен пипер. Налива се вода и се вари на слаб огън. Като полуомекне се прибавя измитият и нарязан пресен спанак, измитият ориз, доматите. След това се поставя в тава и се изпича на 200 градуса до зачервяване. Накрая се прибавят магданоза и джоджена. По желание може да се овкуси и с няколко листа девесил.

1270300

1270304

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: http://www.zdravedae.com/
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар