Вход | Регистрация

Русе 21°C

3 центъра за здравно-социални грижи отварят през април

Капацитетът на центровете е 65 лица, които ще се помещават в сградата на Дома за медико-социални грижи за деца

65 места за деца, бременни и лица от рискови групи ще бъдат разкрити през месец април в Габрово. Предстои реализацията на три центъра за здравно-социални услуги, имащи за цел превенция, ранна интервенция и подкрепа на семейства.

Потребители на услугите ще бъдат деца с увреждания от 0 до 3 години, бременни и родилки, деца от раждането до навършване на 3-годишна възраст, членове на техните семейства, лица от малцинствени общности и други рискови групи.

От 1 февруари 2015 г. Община Габрово стартира изпълнението на проект "Разкриване на иновативни услуги за деца и семейства в община Габрово", финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси". Новият вид грижа ще замени институционалния модел след закриването на Дома за медико-социални грижи за деца в габровския квартал "Велчевци”.

599 999,06 лв. са предвидените средства за реализация на проекта. Срокът за негото изпълнение е до 31 октомври 2015 г.

15 места е капацитетът на Центъра за ранна интервенция. Той е предназначен за бебета и малки деца от 0 до 3 години, които са в риск от развитие на увреждане или в изоставане. Родителите ще бъдат подпомагани чрез информиране, консултиране и специализирани обучения. Ще има възможност майките да пребивават заедно с децата си.

50 са местата в Центъра за майчино и детско здраве. Тук ще се предоставя комплекс от здравно-социални, здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, координиращи и насочващи услуги на семейства – в частност на бременни, родилки и деца до 3 г. Сред основните цели са промоция на здравето, превенция и профилактика на заболяванията, подготовка за родителство, идентифициране на рискови фактори в семейството и други. Важен акцент в работата на центъра ще бъдат мобилните здравно-социални услуги.

1482119

Дневният център за деца с увреждания разполага с 20 места. Той ще осигурява социални грижи за деца от общността до 3-годишна възраст с физически и психически увреждания, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, физиотерапия и психотерапевтична подкрепа.

Услугите ще се предоставят в ремонтирани и подходящо оборудвани помещения в сградата на Дома за медико-социални грижи за деца. Реформирането на специализираната институция започна по проект "ПОСОКА: Семейство" – Компонент 1 на процедура "Шанс за щастливо бъдеще", по който бенефициент е Министерство на здравеопазването.

1482115

По проекта през 2014 г. бяха разработени методологии за предоставяне на иновативните услуги. За осигуряване на качествени грижи ще бъдат ангажирани педиатри, медицински сестри, рехабилитатори, социални работници, психолози, детегледачки и др. Като част от процеса на преструктуриране на Дома през миналата година Община Габрово сключи договор с Областна администрация за прехвърляне собствеността на имота от държавна в общинска.

На по-късен етап се планира да бъде открит и Център за настаняване от семеен тип за деца с множество увреждания, нуждаещи се от непрекъснати медицински грижи.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар