Вход | Регистрация
Русе 21°C

Бездомници ще намират подслон и храна през зимата в нов център

Днес откриха нов прият за хора без дом, където ще се предлагат и социални грижи

Бездомници ще намират подслон и храна през зимата в нов център

Център за временно настаняване откриха днес в Русе. Той се помещава на първия етаж в сградата на бившата Професионална гимназия по жп транспорт и ще осигурява подслон на бездомните хора в крайдунавския град през студените месеци.

Инициативата за сформирането на центъра е на областния управител Стефко Бурджиев, който е член на Областния съвет на БЧК. "Идеята ни е тук бездомниците да намират подслон до края на месец март тази година”, обясни областният управител.

Приютът стана реалност благодарение на общите усилия на областния клон на БЧК и организация "Каритас" - Русе, както и на Община Русе, която пое разходите по ремонта на помещенията. Общината ще плаща и сметките за комунални услуги в приюта, чийто посетители освен легло ще получат топла вечеря и закуска. Парите се отпускат от т. нар. авариен фонд.

Капацитетът на центъра е 15 легла плюс две допълнителни, разположени в четири стаи, които ще са готови да приемат първите си гости още утре. Вече се оказва помощ на лица без лични карти да попълнят заявления и да започне процедурата за издаване на лични документи, финансирана от социалните служби. За обитателите на центъра ще се грижи специализиран персонал през деня.

Кметът на община Русе Пламен Стоилов заяви на откриването, че центърът е отличен пример за добра координация и взаимодействие между държавната, местната власт и неправителствените организации. Той увери, че предстои да се пригоди по-подходяща сграда за нуждаещи се хора без дом, след като се прецени как работи новият център.

____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Община Русе
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар