Вход | Регистрация

Михаил Вешим представи новата си книга

Това се случи вчера, в старата столица

Михаил Мишев, известен с псевдонима си Вешим, представи новата си книга "Когато бях морски капитан" вчера, в книжарница "Хеликон" - Велико Търново.

Вешим сподели пред търновската публика, че е написал книгата по спомени от пътувания по света - от Пхенян и Пекин до балканските ни съседки. Някои наричат "Когато бях морски капитан" сборник с разкази, други - сбирка от пътеписи, а трети - като роман.

По негови думи, каквото и определение да дадем на историите, които съдържат елементи както на пътеписа, така и на разказа, те са написани с цел да бъдат забавни, да разсмиват, в същото време и да проследят живота в България (и не само) по времето на Съветския съюз или режима в Северна Корея през 1988 година, или пък ни водят на разходка по повърхността на Луната.

Във връзка с пътуванията си, за които не е могъл да разкаже по-рано, преди 1989 година, Мишев сподели, че дългогодишният преход у нас е донесъл и нещо полезно - възможността да се говори свободно за онези времена и ситуации, да се пътува по света, да се четат книги, които са били забранени тогава.

На срещата писателят говори и за съвременната журналистика и цензурата, която превръща медиите в ударни инструменти на определени хора, които така разчистват сметки.

Авторът разказа и как в печата се е появила интересна новина, която учудила дори него, въпреки че в статията се говори за една от книгата му. Според журналистката Михаил Мишев е плагиатствал текста на въпросния роман и щял да бъде съден за това. Оказва се, че дело така и не е имало, нямало е и да има, а Вешимовият роман няма допирни точки с историята, която се твърди, че е окрал.

Хумористът разсмя търновци и с цитати от университетски професори, които чрез сложен научен език, превръщат интерпретациите си на "Под игото" и "Бай Ганьо" в неразбираеми главоблъсканици, които изопачават класическите произведения.

Вешим е автор на "Английският съсед", "Руският съсед", "Нашингтон" и други. Учил е журналистика в Софийския университет. След завършването си работи във вестник "Стършел", където от 2003 година става главен редактор. Син е на писателя Георги Мишев.

Негови разкази са включени в "Антология на световния хумор", публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън, през 2002 година. Мишев разказа и как това негово участие в тази антология, всъщност е поместил с ирония като реклама на една от книгите си.

Заедно със сатирика Васил Сотиров, през 2008 година получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата "Райко Алексиев". Романът му "Английският съсед" е една от двете български книги, номинирани за литературната награда на Европейския парламент.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар