Вход | Регистрация

Туристопотокът в Търново трябва да се задържи за повече от ден

Това каза министър Симеон Дянков по време на обществена дискусия културно-историческото наследство във Велико Търново

Туристопотокът в Търново трябва да се задържи за повече от ден
Снимка: Север.бг

Липсата на актове за собственост на много от културно-историческите обекти в страната и на пътищата до тях са сред основните пречки за развитието на българското културно наследство, каза вицепремиерът и министър на финансите на РБългария Симеон Дянков по време на обществена дискусия във Велико Търново. Дискусията се проведе днес като част от кампанията "Чудесата на България", организирана от в-к "Стандарт" за втора година по повод избор на културни паметници за списъка на ЮНЕСКО.

На срещата в Ритуалната зала на Общинската администрация присъстваха редица експерти: проф. д-р Кирил Топалов - съветник по културата на президента на България, Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, арх. Христо Ганчев - началник отдел "Недвижимо културно наследство" към Министерството на културата, както и известни археолози, сред които проф. Николай Овчаров и проф. Казимир Попконстантинов, представители на местната власт в старата столица и на бизнеса.

Тема на дискусията беше "Културно-историческото наследство на Велико Търново" и начините за неговото опазване и популяризиране. Всички експерти се обединиха около идеята, че трябва да се работи по създаването и финансирането на групови културни паметници, обхващащи не само обекти в самото населено място, но и около него, с цел привличане на туристите за няколко дни. Симеон Дянков сподели виждането си за това, че туристопотокът във Велико Търново е голям и това трябва да се запази, като се създадат условия за по-продължителни обиколки, които предполагат нощувка и съответно няколко хранения.

"При добре разработени обекти трябва да се инвестира в самото откритие, важно е да има история за това откритие", допълни още министър Дянков. Това дълго време е пренебрегвано, а за да има напредък на историческата наука като цяло и да има открития, е нужно добро финансиране, каза още той и отбеляза, че за общините е непосилно да се грижат изцяло за културно-историческите паметници на тяхна територия, затова държавата ще помага.

Симеон Дянков предложи на присъстващите експерти, събрали се да дадат мнението си за това, кои обекти в страната ни трябва да бъдат предложени на ЮНЕСКО, да се изберат най-значимите пет обекта, които да бъдат разработени още тази или другата година.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар