Вход | Регистрация

България е трета в Европа по брой културни паметници - съхраняваме ли ги?

Днес е Международният ден за опазване на културните паметници

България е трета в Европа по брой културни паметници - съхраняваме ли ги?
Снимка: Север.бг

Опазването на културните паметници в световен мащаб се отбелязва на днешния ден. С решение на ЮНЕСКО от 1984 г. 18 април е обявен за Международен ден на културните паметници, преминаващ под различно мото всяка година. За 2012 г. то гласи "Да запазим нашата историческа родина".

Денят и инициативите, които се провеждат в него, целят да обърнат внимание на всеки един човек и общество към собственото му културно наследство, което пази неговата история, традиции и го отличава от всички останали.

България заема водещо място в Европа по брой на културните паметници, като преди нея се нареждат само Гърция и Италия. Със световно значение и признание са културно-историческите обекти Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Несебър - старият град, Рилският манастир, Боянската църква и Свещарската гробница, които са включени в списъка на ЮНЕСКО.

В същия списък се нареждат и Национален парк "Пирин" и Природен резерват "Сребърна" като уникално природно наследство, както и обичаят нестинарство и Хорът на бистришките баби, които са признати за самобитно нематериално културно наследство.

По повод отбелязването на 40-годишнината на Конвенцията за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2012 г. всички обекти под закрилата на ЮНЕСКО в България ще бъдат заснети от фотографа г-н Иво Хаджимишев. Във връзка с годишнината Министерство на културата организира изложба с фотоси на обектите на територията на страната, която ще се проведе от 5 до 19 юни 2012 г. пред Народния театър в София.

Факт е, че са необходими значителни средства за поддръжката и развитието на всяко културно богатство, което не само да носи приходи от туризъм, но и да стане достояние и на наследниците на нашите наследници. Опазването на историята и уважението към нея обаче се коренят и в словото, и в знанието, което да формира самосъзнание и отговорно поведение. Защото не е достатъчно да се реставрира някоя църква например и да се освети, за да радва туристическото око, но и да се възпитава отговорност към нейната цялост.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар