Вход | Регистрация

Коледари от Търновско отличени в "Живи човешки съкровища"

22 от общо 88 кандидатури в национален мащаб бяха оценени от експертни комисии

Коледари от Търновско отличени в "Живи човешки съкровища"
Областна администрация - Велико Търново

Отличената за област Велико Търново кандидатура по Националната система "Живи човешки съкровища – България” за 2012 г. е на Група за автентичен фолклор и мъжка коледарска група при НЧ"Заря-1898” - с. Хаджидимитрово. Формацията представя по изключително интригуващ начин празниците Бъдни вечер и Коледа.

На официална церемония на 26 юни в Министерството на културата бяха обявени новите кандидатури, вписани в националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство по националната система "Живи човешки съкровища”. В церемонията взе участие зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи грамоти за принос в развитието и популяризирането на традиционната култура.

В първия регионален етап за попълване на системата през 2012 г. в областните администрации в цялата страна постъпиха 88 кандидатури, които бяха оценени от регионални експертни комисии. На церемонията 22 от тези кандидатури бяха отличени с грамоти на МК за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната култура и във връзка с участието им в Националната система "Живи човешки съкровища – България” – 2012.

За регионалния кръг в Областна администрация - Велико Търново тази година бяха депозирани две кандидатури. Те бяха разгледани от експертна комисия, в чийто състав бяха включени национален експерт от Института по етнография и фолклористика при БАН, местни краеведи и етнографи.

На официалното събитие грамотата получиха председателят и секретарят на НЧ "Заря-1898" - г-н Нестор Иванов и г-жа Ваня Георгиева, а представител на Областна администрация бе старши експерт "Регионално развитие” Мариета Гъркова.

Националната листа се попълва на две години - от 2008 година. След приключването на процедурата започва подготовката на българската кандидатура за Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Системата "Живи човешки съкровища" е създадена в изпълнение на Конвенцията за нематериалното културно наследство, приета от ЮНЕСКО през 2003 г.

__________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Областна администрация - Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар