За здрави зъби - ябълка, киви и сирене
Снимка: sxc.hu
Чудите се дали постоянното миене е най-добра грижа за здравината на вашите зъби? Не се чудете, това е наистина полезно действие. Важно е обаче и какво консумирате през деня, на какви храни наблягате и какво количество поемате.
Ето няколко съвета за перфектна усмивка и здраве за вашите зъби, с надеждата да не посещавате стоматолог дълго време.
Хубаво е, да хапвате ябълка, киви, сирене и богати на витамин А продукти.
Ябълката осигурява важни нутриенти, полезни за целия организъм, включително за зъбите. Но поради киселинното си съдържание, плодът може и да им навреди, например да доведе до разрушаване на емайла.
Вредният ефект от консумацията на ябълки за зъбите може да се намали, ако хапваме едновременно с нея парче сирене или мляко. Продуктите съдържат калций, който неутрализира киселината. Приемът на питейна вода, веднага след като сме яли ябълка, също понижава риска.
Кивито е изключително богат източник на витамин С. Има роля за изграждането на колагеновите връзки между зъбите и венците и недостигът му може да провокира по-сериозни дентални проблеми.
Сиренето пък съдържа малко въглехидрати, но много калций и фосфат. Тези фактори допринасят за поддържане баланса на pH в устната кухина и не позволяват на бактериите да увредят зъбите. Предпазват емайла.
Храните, богати на витамин А, като моркови, сладки картофи и броколи, също са полезни за поддържане на денталното здраве. Витаминът участва в образуването на костите и зъбите.
___________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: Dnes.bg