Вход | Регистрация

Божествената Нова година за дъновистите започва днес

Божествената Нова година за дъновистите започва днес
Снимка: Булфото

Според Петър Дънов началото на физическата година е на 1 януари, на Духовната година - на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.

По традиция големият събор на бялото братство се прави край петото езеро на Рила – Бъбрека, на 19 август, когато по стар стил се чества Преображение Господне.

Тогава става събор на Слънцето с представители от всички планети, обяснявал на учениците си Петър Дънов.

Чисто облечени – с бяло палто и бяла шапка, те играят паневритмия - танц, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Близо две хиляди души се събират по изгрев слънце, за да танцуват в хармония с природата, Бог, Вселената.

И тази година се очаква у нас да дойдат  последователи на учението от други държави, като Русия, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария и Италия.

 

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно.

То е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година (29 юни стар стил, Петровден) в Османската империя, село Хадърча, днес Николаевка, Област Варна, България. Петър Дънов е трето дете на свещеник Константин Дъновски и на Добра Георгиева.

Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев (1805-1865), български възрожденски деятел за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски (1830-1918) е първият български свещеник във Варна.

През август 1888 г. заминава за САЩ и се записва студент в Методистката теологическа семинария Дрю в град Медисън, щата Ню Джърси, и я завършва през май 1892 г. През есента на 1892 г. се записва в Теологическия факултет на Бостънския университет, защитава дипломна работа "Миграцията на германските племена и тяхното християнизиране" и се дипломира през юни 1893 г.

Една година посещава занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет и през 1894 г. получава сертификат, даващ му право да практикува медицина. През 1895 г. Петър Дънов се завръща в България, установява се във Варна и отказва предлаганата му длъжност на методистки проповедник.

През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. На 21 септември 1930 г. открива ново течение на своите проповеди, наречено неделни утринни слова, които продължават до април 1944 г.

От 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията Слънчеви лъчи и Пентаграм. На 27 декември 1944 г. напуска физическия свят.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Уикипедия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар