Вход | Регистрация

Японска вишна "цъфна" в градината на Котоошу

Петте дръвчета бяха засадени от японци и е по повод 55-ата година от възстановяването на японско-българските дипломатически отношения

Японска вишна "цъфна" в градината на Котоошу
Община Лясковец

Родното място на Котоошу - лясковското село Джулюница стана по-японско от всякога.

Освен че Калоян Махлянов е оттам, за втори път японци проявиха желание да засадят японски вишни. Преди пет години бяха засадени две дръвчета – в централния парк и в родната къща на сумиста. Тази година петте фиданки бяха засадени в двора на обновената детска градина, която като малък е посещавал Котоошу.

Средствата за ремонта й бяха отпуснати по проект, с който община Лясковец кандидатства пред Японското правителство и със съдействието на джулюнчанина.

Японските гости бяха посрещнати с традиционната българска погача, а малчуганите от детската градина изнесоха празнична програма. Децата получиха от гостите лакомства, а директорката специални японски украшения. 

Поводът за инициативата е 55-ата година от възстановяването на японско-българските дипломатически отношения.

Честването беше на японската неправителствена организация "Икуокай”- Дружество за отглеждане на японски вишни. Дните на японската култура през 2014 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България "Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на японски компании, които имат представителства в нашата страна.

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар