Вход | Регистрация

Ансамбъл „Тракия“ взриви Габрово

Ансамбъл „Тракия“ взриви Габрово
Радослав Първанов

Невероятно зареждащ и богат концерт-спектакъл изнесе пловдивският Ансамбъл "Тракия" в Спортна зала "Орловец" в Габрово.

С проф. Даниела Дженева, която е постъпила в ансамбъла през 1978 година като танцьорка, а вече е художествен ръководител, разговаря нашият колега от Габрово Радослав Първанов. Предоставяме и на вас, читателите на Север.бг, възможността да научите за впечатленията от участието на Ансамбъла в Габрово, в който танцува и габровец.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

Какво видя публиката в Спортна зала "Орловец”?

Представихме на габровци една смесица от много концерти и премиерни програми, като целта ни беше да направим нещо весело и приповдигнато. В ансамбъла имаме различни сюжетни спектакли на различна тематика, но в обстановката на спортната зала представихме смесицата от различни песни и танци от Добруджанската, Шоплука, Пирин, Тракия, Северняшка област, един букет от весели неща, които да забавляват и запалят публиката в Габрово.

От къде дойде идеята за спектакъла, защо точно в Габрово?

Отдавна не сме били в Габрово, от много години не сме идвали, така си поставихме за цел през новата година. Не помня преди колко години имахме последно концерт в Дом на културата "Емануил Манолов”, но е било много отдавна. И понеже главният виновник за организацията на териториално ниво, г-н Стефан Маринов, предложи спортната зала, решихме да представим този букет именно в Габрово.

Освен, че работата на Ансамбъл "Тракия" – Пловдив е уникална, можем ли да кажем, че спектакълът, който видяхме, е уникален като съдържание?

Да, може да се каже. Ансамбълът е на почти 40 години, като се започне с думите "Майка България” от тази премиера, други части са от по-стари, а има и от най-новите ни премиери. Така че наистина го събрахме специално за габровци.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

Интересът беше много голям, очаквахте ли толкова публика в работен ден да дойде да гледа вашия спектакъл?

Не, не очаквах! Беше ми притеснено до последният момент, много се радвам, че се представихме пред толкова много публика. Благодаря на Габрово! За мен беше удоволствие, че изнесохме този уникален концерт. Сега се сещам, че габровският танц не сме го правили, а тази вечер го изиграхме специално за вас!

Залата рядко се пълни, последните години само волейболни прояви от национална и световна величина я изпълваха, така че това говори само положително за изминалият час и половина.

Много се радвам! Много се радвам! Толкова ми беше приятно!

Бихте ли дошли отново? Бихте ли повторили, независимо кой спектакъл ще представите, независимо в коя зала ще се изявявате?

С удоволствие, можем да направим коренно различна програма. Така че с удоволствие бихме повторили, стига да има интерес.

Опишете с няколко думи за хора, които не са присъствали и не са специалисти, кои бяха "съставките" на днешния спектакъл?

Започнахме с една Добруджанска импресия, в чиято основа са труда и земята, хората, трудещите се от Добруджа, оттам нататък тръгва един низ от картини и песни, както казах от различните области. Искам да подчертая тук за габровския танц, който е свързан със Сирни Заговезни, правим го специално за вас, истинското име на танца е "Уралия”.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

Следва танц с елементи и текстове от Чудомир, събран в едно. Хората са казвали едно време, че по Сирница избухва хорското настроение, а вече дойде ли поста, нещата утихват.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

После представихме Пирински танц, от спектакъла "Хубава Яна”, преминахме към "Хоро от София” - стар и емблематичен за Ансамбъл "Тракия" – Пловдив танц.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

Шопския танц е като на типичен пазар на площад "Света Неделя”-  има шопи, има ихтиманки, слугинчета, идват войници, гвардейци.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

След това се изяви оркестърът, за да покаже своите възможности. И завършихме с два тракийски танца на Ансамбъл "Тракия" – Пловдив.

Ансамбъл „Тракия“ взриви ГабровоРадослав Първанов

Колко е броят на целия състав, колко изпълнители видяхме тази вечер?

В чужбина е трудно да пътуваме в пълен състав, но в Габрово бяхме всички! 60 човека.

Трети март е другата седмица, Габрово е свързано до голяма степен с празника, какво бихте казали на българите като човек на изкуството и на традицията?

Мога да кажа, че това е безспорен български празник. Аз не съм от хората, които ще разсъждават кой празник е по-голям. Това е празник на историята на българския дух, на нашите традиции и мога да пожелая на всички българи да го празнуваме с гордо вдигната глава, да сме здрави и да не се предаваме.

Още от настроението, което създадоха танцьорите от Ансамбъл "Тракия" - вижте в ГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар