Вход | Регистрация

Фолклорен ансамбъл "Гайдуница" прославиха страната ни

Фолклорен ансамбъл "Гайдуница" прославиха страната ни
Община Долна Митрополия

Представителен ансамбъл за изворен фолклор "Гайдуница" от село Подем, общ. Долна Митрополия представи достойно родния си край на 45–ия юбилеен международен фолклорен фестивал "Сребърна брадва" в полския град Закопане. Танцьорите спечелиха в най-трудната категория - за  автентичен фолклор.

Фестивалът се проведе от 23 до 30 август тази година. Взеха участие общо 17 състава от 14 държави: Полша, Бенин, България, Индонезия, Северен Кипър, Сърбия, Хърватия, Македония, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Канада и Русия.

Българските танцьори представиха пред зрителите на фестивала и журито грандиозен спектакъл, изпълнен с пъстрота и веселие, чрез който показаха магията на българските народни танци и красотата на българската национална носия.

1037574

Невероятен интерес предизвикаха танцьорите на традиционните дефилета по улиците на Закопане. Жители и гости на града бурно аплодираха българските изпълнители за темпераментното изпълнение на танците.

За първи път в историята на фестивала журито връчи специална награда на седемнадесет годишния Христо Мидюров – гайда, за най – добро изпълнение по отношение на стил, репертоар и съхраняване на традициите.

1037568

Участието на Представителен ансамбъл за изворен фолклор "Гайдуница" в международния фестивал се осъществи благодарение на Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия.

Фестивалът се провежда за първи път през 1934 г., като в началото са включени само състави от Полша. Провеждането е прекъсвано за времето на Втората световна война, а през 1968 г. за участие са поканени фолклорни формации от цял свят.

За участие се канят любителски фолклорни колективи, които имат възможност да представят своите традиции в областта на музиката, песни, танци, обреди и обичаи. Главната цел на фестивала е да се популяризират и да се съхранят ценностите, които влияят върху запазването на националната идентичност и утвърждаване на традициите и връзките между хора от различни етноси.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар